PETrică, automatul din Brașov. A strâns deșeuri reciclabile, dar a și dat bilete de călătorie gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 13 luni, automatul PETrică din Brașov a strâns peste 4,3 milioane de deșeuri reciclabile. Pentru fiecare 50 de recipiente aduse, oamenii primesc două călătorii gratuite cu transportul în comun din oraș.

PETrică a strâns peste 4,3 milioane de recipiente la Brașov FOTO Ioan Buciumar
PETrică a strâns peste 4,3 milioane de recipiente la Brașov FOTO Ioan Buciumar

Brașovenii au colectat peste 4,3 milioane de recipiente pentru băuturi, din sticlă, plastic și metal, prin programul pus la punct de Primăria Brașov. Municipalitatea a amplasat trei centre de colectare inteligente în tot atâtea puncte din oraș, denumite PETrică.

Brașovenii care aduc recipiente reciclabile primesc, pentru fiecare 50 de asemenea deșeuri depuse în automatul PETrică, două călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun ale RATBV SA.

Managerul Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, a anunțat că, în cele 13 luni de la lansarea programului, în orașul de la poalele Tâmpei au fost strânse peste 4,3 milioane de ambalaje reciclabile.

Sistemul automat de colectare PETrică, lansat în cadrul colaborării dintre municipalitatea Brașov și companiile Envipco și Brai-Cata, a fost mandatat să asigure colectarea deșeurilor reciclabile de ambalaje de băuturi, până la 1 octombrie, când era programată introducerea pe scară largă a Sistemului Garanție-Returnare (SGR).

După această dată, temporar, nu au mai putut fi schimbate tichetele eliberate de aparat, cu călătorii gratuite, însă situația va fi remediată de municipalitate prin prelungirea finanțării programului „Bine faci, bine primești”.

După intrarea în vigoare a Hotărârii Consiliului Local nr. 792/2022 privind prelungirea campaniei «Bine faci, bine primești!» și semnarea actelor adiționale subsecvente, brașovenii vor putea primi, din nou, titluri de călătorie pentru transportul în comun. Oamenii care folosesc aceste sisteme au înțeles că acordarea tichetelor de călătorie este oprită temporar și continuă să aducă ambalaje, pentru a strânge cât mai multe tichete de schimb, până când va fi reluată preschimbarea acestora în călătorii gratuite cu mijloacele RATBV ”, a anunțat Primăria Brașov.

Din cele peste 4,3 milioane de recipiente, aproape 2 milioane sunt PET-uri, un milion și jumătate sunt doze de aluminiu și aproape un milion sunt recipiente din sticlă.

În medie, PETrică din Răcădău a colectat 3.624 de bucăți pe zi, cel din Astra a strâns 5.779 de recipiente pe zi, iar cel de la Gară are o medie de 5.707 recipiente colectate pe zi. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite