Mercurialul şpăgilor în PTF Borş: 80 euro, un TIR cu deşeuri

0
Publicat:

Poliţiştii de frontieră din PTF Borş, trimişi în judecată pentru mită, aveau „taxe” pentru orice situaţie. Şoferul unui camion încărcat cu deşeuri a plătit 80 euro ca să fie lăsat să intre în ţară.

Soferii de TIR plăteau 50 lei ca să intre cu prioritate în PTF Borş foto Bihoreanul
Soferii de TIR plăteau 50 lei ca să intre cu prioritate în PTF Borş foto Bihoreanul

Informaţia apare în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi înaintat instanţei de judecată, făcut public sub formă de extras de procurori.

Potrivit actului de acuzare, frontieriştii au fost dovediţi cu investigatori sub acoperire, între care şi un ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) care, având atestat de şofer profesionist, şi-a dat din nou examenele ca să obţină atestat sub un nume de cod iar apoi s-a angajat la o firmă de transporturi, ca şofer de TIR.

Aşa s-au aflat tarifele poliţiştilor de frontieră din PTF Borş erau fixate în funcţie de problemele găsite. Pentru a-i lăsa să depăşească uriaşa coloană de TIR-uri care aşteaptă, zilnic, să iasă din ţară, şoferii plăteau, de pildă, 50 lei. Iar în timpul stării de urgenţă, pentru ca frontieriştii să închidă ochii la pasagerii din cabină, „taxa” era de 100 euro.

Banii erau remişi într-o manieră discretă, „suma fiind ţinută în palmă şi remisă în momentul salutului, adică a strângerii mâinii” ori introdusă în documentele de transport.

„Mai pune”

La fel s-a întâmplat şi pe 16 iunie 2021, în cazul unui transport de deşeuri de plastic, transport care, în mod normal, ar fi trebuit verificat şi de comisarii Gărzii de Mediu. Însă poliţistul de frontieră nu a avut chef să rămână peste program.

Aşa că „s-a uitat împrejur, iar şoferul a înţeles că acesta este dispus să nu aplice vreo sancţiune împotriva sa”. Şoferul i-a pus întâi 40 euro în scrisoarea CMR, dar „din expresia feţei agentului şef adjunct şi-a dat seama că nu este mulţumit” motiv pentru care a mai adăugat 40 euro. Urmarea? „Organul de poliţie a luat din scrisoarea CMR cei 80 de euro şi i-a restituit restul de documente zicându-i să plece cu transportul”.

Avere la control

În final, procurorii au inculpat cinci agenţi de frontieră din PTF Borş, care au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Cel din urmă este chemat să răspundă şi pentru avere ilicită, procurorii susţinând că există „o disproporţie vădită între veniturile licite ale inculpatului şi averea sa”.

Pirtea le-ar fi transferat părinţilor săi sume mari de bani, iar în februarie anul trecut, tatăl său a plătit 31.300 euro pe un BMW 540Xdrive, folosit în realitate de frontierist.

Suspectând că maşina ar fi putut fi cumpărată din bani „murdari”, anchetatorii au vrut să o pună sub sechestru. Surpriză, însă, căci până să se pună în aplicare măsurile asiguratorii, a fost înstrăinată. Ca atare, anchetatorii au pus sub sechestru „toate bunurile mobile şi imobile ale inculpatului, până la concurenţa sumei de 31.300 euro”.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite