O puştoaică de 12 ani escaladează cel mai înalt vârf din America de Sud. Dacă va reuşi, va bate un nou record mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu iubeşte muntele de când abia ştia să vorbească. FOTOArhivă Personală.
Dor Geta Popescu iubeşte muntele de când abia ştia să vorbească. FOTOArhivă Personală.

Dor Geta Popescu (12 ani) va pleca luna viitoare în expediţie pe Ojos del Salado (6.893m), cel mai înalt vulcan din America de Sud. Dacă va ajunge în vârf va stabili un nou record mondial de vârstă (12 ani şi şase luni). Vechiul record îi aparţine chiar surorii ei Crina Coco Popescu care avea 14 ani când a urcat pe munte.

Dor Geta Popescu este legitimată, la fel ca şi sora ei, la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov. Este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă.

Geta a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Mai are în palmares alte două recorduri mondiale la 11 ani, vârfurile Sabalan (4.811 metri altitudine) şi Damavand (5.671 de metro altitudine). Anul acesta în august a stabilit şi un record European când a urcat pe vârful Elbrus (5.647 de metri) din Rusia.

Dor Geta Popescu vrea să fie prima femeie alpinist care termină două circuite extreme de grele. „Alpinismul de altitudine şi escalada mă definesc şi mă fac să mă simt fericită şi specială. Faptul că 8 alpinişti au încheiat 7 Volcanoes, iar 422 Circuitul 7 Summits şi nici o alpinistă nu a realizat ambele circuite mă face să lupt pentru acest loc. Performanţa si recordurile sunt ceea ce-mi doresc, sunt motivaţia antrenamentelor şi pregătirii mele generale”, a declarat Dor Geta Popescu pentru site-ul Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite