FOTO Dor Geta Popescu, un nou record european la alpinism la 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu a reuşit recordul după o ascensiune de opt ore. FOTOArhivă personală.
Dor Geta Popescu a reuşit recordul după o ascensiune de opt ore. FOTOArhivă personală.

Dor Geta Popescu, sora Crinei Coco Popescu, a reuşit să atingă vârful Elbrus de 5.647 de metri. Expediţia a fost una dură, în condiţii meteo extreme.

Varful Elbrus  (5.647 de metri) din Rusia  face parte din lanţul Caucaz, partea europeana a masivului şi este de origine Vulcanică. Ascensiunea a avut loc pe o vreme nefavorabilă, cu vânt în rafale de 60 km/oră, ceaţă şi multă zăpadă. Tânăra alpinistă a reuşit să ajungă în vârf în 15 august. „Geta se bucură foarte mult că a reuşit să atingă această performanţă. A fost foarte determinată să reuşească. Ascensiunea a fost una foarte grea în condiţii meteo nefavorabile. Vântul a băutut foarte tare, amândoi suntem arşi la faţă, dar mândri că am reuşit“, a spus Ovidiu Popescu, tatăl Getei.

Dacă vrei poţi reuşi

Determinarea tinerei alpiniste a fost cu atât mai mare cu cât era ultima şansă pentru a atinge un record european de vârstă. A încercat şi anul trecut să cucerească acest vârf, dar a fost nevoită să renunţe după ce i-au îngheţat picioarele. „Pentru mine a fost cea mai grea ascensiune de până acum. Vântul puternic şi ceaţa m-au făcut să lupt cam opt ore pentru atingerea vârfului. Am fost foarte determinată pentru că ratasem încercarea anul trecut şi acum era ultimul zezon în care puteam stabili recordul european. Mă bucur că am reuşit şi acest succes îmi confirmă din nou că atunci când vrei cu adevărat ceva poţi reuşi. Este însă nevoie de multe ore de antrenament şi disciplină“, spune Dor Geta Popescu. 

Se pregăteşte de noi provocări

Geta nu are de gând să se oprească aici şi a spus că vrea să doboare şi alte recorduri. În toamă vrea să atace alte două vârfuri din Amnerica de Sud. „Dacă vom reuşit să facem rost de bani, spre sfârşitul anului avem în plan alte două expediţii. Geta se pregăteşte intens să sjungă în America de Sud pentru a cuceri vârfurile  Aconcagua (6.962 de metri, cel mai înalt munte din America de Sud) şi Ojos del Salado (6.893 de metri – cel mai înalt vulcan activ din lume)“, a mai spus Ovidiu Popescu. O expediţie de genul acesta costă 3000 de euro pentru fiecare vârf ce se doreşte escaladat.

Familie de alpinişti

Dor Geta Popescu este un fenomen la vârsta ei. A urcat prima dată pe munte înainte să ştie să vprbească. Putrem spune că are alpinismul în sânge. Familia ei a renunţat la Bucureşti şi s-a mutat la Râşnov pentru a fi mai aproape de munte. Este sora mai mică a Crinei Coco Popescu (20 ani), cea mai succes alpinistă din România. Crina Coco Popescu a stabilit şapte recorduri mondiale de vârstă. A fost prima alpinista din lume care a reuşit să termine circuitul Seven Volcanoes - cei mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente şi a intrat în Cartea Recordurilor în 2011. Doi ani mai târziu a fost inclusă din nou în Cartea Recordurilor ca fiind „Cea mai de succes tânără alpinistă din lume“. De altfel recordurile pe care le doboară acum Geta erau deţinute de sora ei. 

Palmaresul unei campioane

Dore Geta Popescu este legitimată, la fel ca şi sora ei, la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov. Este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă.

Geta a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri), din Turcia, al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei. Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007.

Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite