Motivul incredibil pentru care locatarii unui bloc din Brașov nu pot obține documentele care să ateste că sunt proprietari

0
Publicat:

Mai mulți brașoveni au cumpărat apartamente într-un bloc, dar nu pot fi proprietari cu acte din cauză că dezvoltatorul a modificat proiectul inițial și nu a obținut aprobare pentru modificări

Cumpărătorii unui bloc nou nu pot fi proprietari FOTO Ascendent Imobiliare
Cumpărătorii unui bloc nou nu pot fi proprietari FOTO Ascendent Imobiliare

Locatarii unui bloc din Brașov au ajuns în pragul disperării, după ce au constatat că, deși au plătit integral apartamentele în care s-au mutat, nu pot deveni proprietari și în acte. Oamenii s-au mutat încă din toamna anului 2022, dar o modificare de proiect le creează mari probleme.

Dezvoltatorul a modificat proiectul inițial pentru că nu a putut face o parcare așa cum preconizase, motiv pentru care nu a mai primit autorizațiile de urbanism de la Primăria Brașov. Într-o asemenea situație, a fost desemnat un Concordat Preventiv.

Concordatul Preventiv este o procedură destinată societăților aflate în dificultate, adică acelor societăți care se confruntă cu dificultăți rezultând din orice fel de împrejurare, ce constituie o amenințare reală și serioasă pentru capacitatea viitoare a respectivelor firme de a-și plăti datoriile la scadență, în lipsa luării unor măsuri adecvate.

Concordatorul le-a prezentat locatarilor trei variante ca să intre în legalitate, însă niciuna nu poate conveni cumpărătorilor. O variantă este ca fiecare să plătească anumite sume (de zeci de mii de euro) în plus, însă nici chiar așa nu ar avea garanția că totul va fi în regulă.

„Imobilul există. Noi ne-am mutat în el de un an și jumătate. Documente nu există deloc pentru acest imobil. În urmă cu scurt timp, au cerut Tribunalului procedura de concordat preventiv. Tribunalul le-a aprobat-o, iar, ulterior, aceştia au fost preluaţi de către o firmă care ne-a contactat pe noi şi pe ceilalţi aşa-zişi proprietari şi ne-a cerut, de exemplu, nouă, o sumă de bani, undeva la 20.000 euro fără TVA diferenţă, fără a exista o garanţie certă că ne pot finaliza documentele şi putem deveni proprietari şi intabula şi înscrie în CF. Suntem destul de debusolaţi, nu am înţeles de ce au mai cerut bani, scuza lor este evitarea insolvenţei. Ne-au indus cumva starea de teamă”, a spus unul dintre locatari.

Sume uriașe cerute în plus

Omul spune că, în cazul apartamentelor de trei camere, concordatorul ar fi cerut chiar și 55.000 de euro în plus față de suma plătită deja.

A doua propunere a fost ca oamenii să ceară înapoi banii pe care i-au dat. Aceasta ar însemna să renunțe la apartament și să aștepte până când acesta va fi vândut altcuiva. Mai mult, oamenilor li s-ar restitui exact suma depusă, deși inflația a fost foarte mare în ultimii doi ani.

O a treia variantă ar fi calea justiției. În această situație, concordatorul ar rezilia unilateral contractul și fiecare ar trebui să îl dea în judecată. Ar fi o cale anevoioasă, cu pierdere de timp și nervi, cu investiții în avocați și un rezultat final incert.

Ce spune Primăria Brașov

Primăria Brașov a explicat cum s-a ajuns în această situație. Concret, dezvoltatorul nu a montat cele 48 de sisteme Klaus prevăzute în proiect pentru asigurarea numărului de locuri de parcare.

„Din păcate, la momentul în care dezvoltatorul a solicitat certificatul de urbanism de edificare a construcţiei, nu avea proiectul finalizat. Deşi în proiect era prevăzut un sistem de parcare Klaus, el nu îl avea instalat pe proprietate. Pentru a putea intra în legalitate a început demersurile pentru modificarea autorizaţiei de construire şi amenajarea parcărilor la nivelul solului. I s-a eliberat certificat de urbanism, dar, deocamdată, nu are autorizaţie de construire de modificare, astfel încât nu poate fi finalizată procedura din punct de vedere al Primăriei Municipiului Braşov. În momentul în care vom avea documentaţia completă, cu siguranţă că municipalitatea va elibera toate documentele necesare intabulării şi apartamentării acestui imobil”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Braşov, Sorin Toarcea.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite