Moșul de la Catharsis: familii pentru 17 orfani și mașină de scris Braille pentru studenta premiantă nevăzătoare

0
Publicat:

Moș Crăciun de la Catharsis, asociația caritabilă din Brașov, a fost darnic: a adus familii pentru 17 copii fără părinți, iar pentru studenta nevăzătoare care a fost șefă de promoție în liceu, un laptop și o mașină de scris Braille.

Mașina de scris Braille de la Moș Crăciun Catharsis pentru Andreea FOTO Asociația Catharsis
Mașina de scris Braille de la Moș Crăciun Catharsis pentru Andreea FOTO Asociația Catharsis

Andreea a terminat liceul în orașul natal, Zărnești, ca șefă de promoție. Pentru că este nevăzătoare, efortul depus de ea să învețe a fost de câteva ori mai mare decât al colegilor de an. Ambiția de care a dat dovadă a fost apreciată de toți cei care au cunoscut-o și mulți au încercat să îi rsăplătească, în vreun fel, munca.

Andreei i-ar fi fost, însă, și mai greu să învețe dacă nu ar fi avut o mașină de scris în Braille, limbajul folosit de persoanele nevăzătoare. Aceasta a ajutat-o să-și ia notițe la școală și să-și facă temele acasă, astfel că a putut învăța fiecare lecție, la fiecare materie.

A avut parte și de momente de cumpănă. Unul a fost chiar cu repetiție, deoarece mașina de dactilografiat Braille pe care o primise de la Azota Popescu, fondatoarea Asociației Catharsis din Brașov, i-a fost luată în două rânduri de Protecția Copilului, care a întârziat sau chiar a omis să i-o înapoieze.

Acum, că este studentă, Andreea avea nevoie de o nouă mașină de scris Braille, ca să poată să învețe. Mama ei face eforturi să-i asigure toate cele necesare, însă o asemenea mașină – care costă foarte mult - i-ar fi fost foarte dificil să achiziționeze. Șansa a venit tot de la Azota Popescu și Asociația Catharsis.

Cadou de Moș Crăciun de la asociație, Andreea a primit mașina fără de care s-ar fi descurcat mult mai greu la facultate și, ca bonus, 500 coli de hârtie specială pentru scris Braille. Cea mai mare surpriză a fost, însă, că a primit și un laptop adaptat la voce sintetică pentru o studentă nevăzătoare, la care nu se aștepta.

„Moșul a fost cât se poate de darnic anul acesta, la Asociația Catharsis. A adus în dar 15 familii pentru 17 copii fără părinți, 10 bastoane telescopice pentru nevăzători, 40 de pachete cu alimente, fructe, dulciuri și produse igienico-sanitare și 75 de cadouri personalizate pentru copiii Catharsis, sosite tocmai din Marea Britanie, de la Fundația Mission to Europe”, a precizat Azota Popescu.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri