Luni, 16 ianuarie, va fi cea mai tristă zi din acest an. Cum au ajuns psihologii la această concluzie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii au elaborat o formulă matematică pentru stabilirea celei mai triste și celei mai fericite zile din an. Luni, 16 ianuarie 2023 va fi cea mai tristă zi din acest an.

16 ianuarie este cea mai tristă zi din acest an FOTO Doc.ro
16 ianuarie este cea mai tristă zi din acest an FOTO Doc.ro

Luni, 16 ianuarie, este Blue Monday, cea mai tristă zi a anului. Psihologii au stabilit, folosind calcule matematice precise, că a treia zi de luni din fiecare an este cea în care oamenii se simt cel mai trist.

Psihologul Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai deprimante zile ale anului. El a luat în considerare vremea, facturile la utilități, datoriile, nivelul motivațional, precum și faptul că aproape toți oamenii urăsc zilele de luni.

Numele de Blue Monday i-a fost atribuit acestei zile pentru prima dată în anul 2005, de către compania Sky Travel.

Ziua de 16 ianuarie este considerată cea mai deprimantă zi din anul 2023. Psihologii au ajuns la această concluzie din mai multe motive. În această perioadă a anului luminozitatea din mediul exterior este foarte redusă ca durată, suntem la scurt timp după sărbătorile de iarnă, perioadă în care cheltuielile au fost destul de însemnate, facturile la energie sunt mai mari din cauza temperaturilor mai scăzute din luna ianuarie (chiar dacă anul acesta este mult mai cald decât de obicei), iar temperaturile mai scăzute creează o stare nu tocmai plăcută oamenilor”, a explicat psihologul Maria Teherciu câteva dintre motivele care fac ca această zi să fie cea mai tristă a anului.

Cum ne putem schimba starea

Tot specialiștii spun că depinde de noi să ne bucurăm chiar și de această zi, în primul rând de felul în care privim lucrurile. Există, însă, și acțiuni pe care le putem întreprinde ca să nu resimțim tristețea acestei zile.

Avem propriile noastre modalități de a combate acest fenomen. Trebuie să ne impunem să fim veseli, să trăim momente frumoase în sânul familiei sau în aer liber. Putem transforma aceste lucruri care ne pot afecta în ceva frumos. Chiar dacă este una dintre zilele în care lumina soarelui durează puțin ore sau temperaturile sunt scăzute, noi putem schimba aceste lucruri gândindu-ne că este doar o părere, un lucru care stă în puterea noastră să fie privit din alt unghi”, a mai precizat psihologul brașovean.

Dacă 16 ianuarie este cea mai tristă zi din acest an, există și opusul: ziua în care oamenii din emisfera nordică sunt cel mai fericiți. Pentru că vinerea este ziua în care începe weekendul, cei mai mulți o resimt drept cea mai frumoasă zi a săptămânii. Cum în luna iunie sunt zilele în care se întunecă cel mai târziu, Cliff Arnall a ajuns la concluzia că a treia zi de vineri din luna iunie este cea mai fericită zi din an. În 2023, cea mai fericită zi va fi 16 iunie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite