Ioan Neculaie a fost condamnat la doi ani de închisoare. A fost prins azi dimineaţă la frontiera Giurgiu

0
0
Ioan Neculaie va fi încarcerat la penitenciarul Codlea. FOTOMediafax.
Ioan Neculaie va fi încarcerat la penitenciarul Codlea. FOTOMediafax.

Fostul patron al FC Braşov a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. La această sentinţă se adaugă un an şi şase luni primiţi într-o altă condamnare. Sentinţa este definitivă. Neculaie a fost ridicat de poliţişti în această dimineaţă la frontiera Giurgiu.

Magistraţii Curţii de Apel Braşov l-au  condamnat pe Ioan Neculaie la şase luni de închisoare cu executare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Fostul patron al FC Braşov a folosit arma pentru a trage în cauciucurile maşinii. Sentinţa a fost dată ieri, dar Neculaie nu a fost găsit la domiciliu şi nici nu a fost prezent la instanţă. El a fost prins azi dimineaţă la punctul de trecere al fontierei din Giurgiu.

Neculaie va face însă doi ani de închisoare deoarece magistraţii au anulat suspendarea executatea pedepsei pe care o primise într-un dosar de ucidere din culpă.  Ioan Neculaie avea, din noiembrie 2012, o condamnare la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii, într-un dosar legat de un accident de muncă din martie 2008. Atunci, un muncitor de la societatea Prescon SA a murit după ce s-a prăbuşit peste el o parte a unui coş de fum care era dezmembrat pentru a fi dat la fier vechi. Anchetatorii au stabilit că societatea care făcea dezmembrarea nu avea autorizaţie şi nici nu respecta măsurile de protecţie a muncitorilor.

„Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov împotriva sentinţei penale nr. 1137/15.06.2017 a Judecătoriei Braşov, pe care o desfiinţează sub aspectul soluţiei de achitare a inculpatului şi al cheltuielilor judiciare. Rejudecând cauza în aceste limite, În baza art. 279 alin. 1 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal şi art. 74 alin. 2, 76 alin. 1 lit. d Cod penal din 1969, condamnă pe inculpatul Neculaie Ioan la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În baza art. 83 alin. 1 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 310/21.02.2012 a Judecătoriei Braşov, în dosarul penal nr. 6751/197/2011, definitivă prin decizia penală nr. 974/21.11.2012 a Curţii de Apel Braşov şi dispune executarea în întregime a acestei pedepse alături de pedeapsa aplicată prin prezenta decizie, inculpatul executând în final pedeapsa de 2 ani închisoare. Definitivă“, se arată în sentinţa Curţii de Apel Braşov. 

Omul de afaceri Ioan Neculaie se află sub control judiciar pe cauţiune din 19 martie 2016. Cauţiunea se ridică la 22.300.000 de lei, iar omul de afaceri a garantat suma cu mai multe imobile. El este cercetat într-un alt dosar penal. Ioan Neculaie este acuzat de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare şi spălare de bani. Omul de afaceri este acuzat că a înregistrat în contabilitatea companiei FC Braşov tranzacţii fictive pentru a obţine deducerea de TVA.  

Neculaie, un om de afaceri controversat

Ioan Neculaie este un om de afaceri controversat şi a fost primul milionar la Braşovului. În ultima vreme însă afacerile nu i-au mers deloc bine, iar Neculaie a început să îşi vândă proprietăţile. Acum doi ani a pierdut şi Uzina Roman după un proces maraton care a durat opt ani. Ioan Neculaie are, potrivit topului Forbes, o avere estimată la 30 de milioane de euro.

Ioan Neculaie s-a născut la 18 aprilie 1957, la Codlea, într-o familie cu o situaţie financiară precară, fapt care l-a determinat încă de mic să-şi dorească să câştige bani mulţi. Primul job pe care l-a avut Neculaie a fost acela de electrician, la doar 19 ani, în oraşul său natal Codlea, însă, cum lucrurile nu mergeau tocmai bine, peste câţiva ani şi-a lansat primele afaceri. Imediat după revoluţie şi-a vândut apartamentul din Codlea şi a cumpărat o mică fermă, din care a reuşit să producă suficienţi bani pentru a se putea implica în construcţii. La puţin timp distanţă, omul de afaceri a luat de la un mic întreprinzător firma care avea să ajungă Prescon, compania care a contribuit decisiv la creşterea averii sale.

A devenit apoi patronul Uzinei Roman exportând camioane mult timp în SUA. Modul în care a preluat uzina a făcut obiectul unui proces care a durat opt ani. Uzina Roman a fost privatizată şi preluată de Aosciaţia Pro Roman în 2004. Neculaie a fost preşedintele Consiliului de Administraţie, iar în 2006 a reuşit să preia acţiunile, înregistrându-se ca acţionar majoritar la Registrul Comerţului. Procedura a fost contestată, iar după opt ani de procese, Tribunalul Braşov a decis anul trecut ca uzina să revină din nou Asociaţiei Pro Roman. Uzina însă nu mai era demult o afacere de succes. Ultima dată a înregistrat profit în 2009, respectiv 120.000 de lei. Acum are datorii de 90 de milioane de lei şi doar 500 de angajaţi.

În fotbal a intrat în 1999, când a cumpărat clubul- fanion al oraşului de sub Tâmpa. FC Braşov este acum în faliment.

Cunoscut ca un mare Don Juan şi colecţionar de maşini

Prima iubire a lui Ioan Neculaie a fost Mariana, o fată cu care a vrut să se căsătorească. Părinţii ei nu au fost de accord pe motiv că Neculaie era prea sărac. De supărare fata s-a sinucis. Ioan Neculaie s-a căsătorit ulterior şi are un băiat. A divorţat însă în 2006.  Neculaie este cunoscut ca un adevărat „Don Juan", în urma cuceririlor făcute. Presa a scris de-a lungul vremii că Neculaie a avut idile, printre altele, şi cu Ana Maria Prodan, Ramona Gabor, Rocsana Marcu sau Bianca Drăguşanu. Numele lui apare şi într-un dosar penal ce vizează prostituţia de lux.

Pasionat de maşini, Neculaie a strâns o impresionantă colecţie de bolizi în garajele sale. Printre maşinile sale de lux se află un Dodge Viper (100.000 de euro), un Mercedes G Klasse (140.000), un Porsche Cayenne (120.000) şi un Volkswagen Touareg (65.000). Mai mult, el deţine şi o motocicletă Harley Davidson (12.000 de euro) şi un elicopter EC 120, în valoare de 1.200.000 de euro.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite