Investiție de un miliard de dolari la Brașov, pentru cercetarea rezistenței la antibiotice

0
Publicat:

Un miliard de dolari va fi investit la Brașov pentru un centru de cercetare care va trebui să găsească soluții pentru posibila viitoare pandemie: rezistența la antibiotice. 

Investiție de un miliard de dolari în cercetare la Brașov FOTO Primăria Brașov
Investiție de un miliard de dolari în cercetare la Brașov FOTO Primăria Brașov

La Brașov se va construi primul din cele 17 centre de dezvoltare sustenabilă pe ca ONU vrea să le construiască în diferite țări ale lumii. Un fond din Abu Dhabi pune la dispoziție un miliard de dolari pentru centrul din orașul nostru. Hub-ul de la Brașov va fi un centru de cercetare în domeniul Sănătații, potrivit președintelui United Nations Global Sustainability Index Institute (UNGSII).

Este vorba de o inițiativă prin care se vor implementa 17 obiective de dezvoltare sustenabilă stabilite pentru anul 2030, care are ca obiectiv cercetarea în domeniul sănătății, în special în zona prevenției. Scopul final este de a putea oferi oricărui oraș și oricărei țări din lume modelele cele mai potrivite pentru a le asigura cetățenilor o viață sănătoasă, la toate vârstele.

Banii de la investitori sunt gata, dar întotdeauna este nevoie de structura formală pentru a gestiona aceste fonduri. Ni s-a spus că până pe 15 noiembrie se finalizează procedura de înregistrare a Fondului, iar noi a trebuit să ne asigurăm, până atunci, că putem începe să folosim finanțarea, pentru a investi în cercetarea unor soluții legate de sănătate. Aceste zece soluții se vor dezvolta în Brașov, vor crea locuri de muncă și vor crea noi produse, care nu există încă, în special în domeniul antibioticelor. După COVID, acum, OMS se teme de rezistența la antibiotice, pe care o avem cu toții pentru că am luat prea multe, se teme că aceasta va fi următoarea pandemie. Iar soluția va veni din Brașov”, a declarat Roland Schatz, președinte UNGSII.

După înregistrarea fondului – care ar trebui să fie în jurul datei de 15 noiembrie a.c. - centrul de cercetare în domeniul sănătății de la Brașov va începe să funcționeze, mai ales că se bazează pe o structură existentă: o fabrică de medicamente din oraș.

O investiție în cercetare înseamnă o investiție în resursa umană calificată, înseamnă atragerea la Brașov a specialiștilor, înseamnă crearea unui mediu de suport pentru orice inițiativă de acest fel, românească, europeană sau mondială, care ar vrea să se relocheze la Brașov și să găsească aici un sediu bine dotat, infrastructură care să producă la cel mai înalt nivel și să aibă toate certificările necesare și, totodată, structuri de suport pentru business, pentru dezvoltarea businessului. Astfel încât, ceea ce se naște la Brașov să fie replicat în anii următori în întreaga lume”, a spus Allen Coliban, primarul Brașovului.

În cadrul hub-ului vor fi implementate 10 proiecte de cercetare care sunt deja într-o anumită etapă de implementare. Între acestea se numără activarea imunității prin intermediul unui antibiotic creat din surse naturale, care să depășească și problema rezistenței bacteriene din ce în ce mai mari, generată de utilizarea excesivă a antibioticelor de sinteză.

Un alt proiect va cerceta utilizarea unei substanțe de apă electrolizată pentru tratarea inflamațiilor și arsurilor, inclusiv calmarea lor. De asemenea, se va testa introducerea corpului de mediatori care să asiste medicul diagnostician, după un sistem deja testat în Marea Britanie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite