Micul atelier de confecționat pălării de la țară. Afacerea de succes fondată de două femei pălărier VIDEO

0
Publicat:

O idee și o pasiune a unei întreprinzătoare din județul Alba a dus la dezvoltarea unei mici afaceri de succes în domeniul confecționării pălăriilor pentru bărbați.

Atelierul de pălării de la Ighiu FOTO Pălării cu tradiție
Atelierul de pălării de la Ighiu FOTO Pălării cu tradiție

Proiectul a beneficiat și de o susținere în valoare de 70.000 de euro din fonduri europene. Aura Rațiu, din comuna Ighiu, s-a asociat cu Adela Niculaș, și astfel a rezultat un atelier și un magazin de pălării.

Firma are doi angajați și produce artizanal pălării bărbătești în funcție de cerințele clienților și le distribuie la domiciliul acestora prin curierat, atât în țară cât și în străinătate. De asemenea, pălăriile sunt comercializate și în târguri, piețe și la festivaluri.

Sunt confecționate din cloșuri de lână de calitate superioară, din păr de iepure (fetru) pe diferite mărimi, modele și culori în funcție de cerințele clienților și se fasonează manual. Micul atelier de la Ighiu produce pălării moderne, clasice, țărănești, pălării vânătorești, ciobănești sau de tipul celor purtate de etnia romă. Prețurile încep de la 120 de lei și ajung până la 150 de lei.

„Trebuie să lucrezi atent, ca să iasă ceva deosebit. Nu sunt produse scumpe, dar lucrul la este este migălos, intră multă materie primă, materiale auxiliare, munca noastră și alte lucruri de care e nevoie pentru a ajunge la un produs finit. Le facem cu drag, le lucrăm manual. Fiecare pălărie contează pentru noi și ne sunt dragi”, spune Aura Rațiu.

Aura Rațiu în micul atelier de confecționat pălării FOTO Pălării cu tradiție
Aura Rațiu în micul atelier de confecționat pălării FOTO Pălării cu tradiție

Atelierul de la Ighiu a fost deschis în urmă cu 5 ani, deși lucrează în domeniu de mai bine de 20 de ani.

„Transmiterea acestei meserii și a portului popular a fost adânc înrădăcinată în sufletul românesc deoarece aceasta face parte integrantă din cultura noastră strămoșească, dar și ca o răsplată adusă bunicilor asociatei mele care și-au câștigat existența, în decurs de 70 ani, cu această meserie de confecționat pălării, dar totodată să transmită și altora tainele acestui meșteșug”, a completat întreprinzătoarea din Alba.

Aura își dorește să ducă mai departe tradiția confecționării pălăriilor și să învețe și pe alții tainele pălăriilor. Din păcate, cu greu se găsesc persoane dornice să învețe meseria, dar femeia este optimistă și speră să apară tineri dornici să deprindă meșteșugul de pălărier.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite