Începe zborul de calibrare de pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Poate fi urmărit live

0
Publicat:

Luni dimineața este programat zborul de calibrare pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Președintele Consiliului Județean Brașov spune că este ultimul pas important până la inaugurare

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav FOTO Consiliul Județean Brașov
Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav FOTO Consiliul Județean Brașov

Primul aeroport construit în România după Revoluția din Decembrie 1989 a intrat în ultima etapă înainte de inaugurare. Luni dimineața, pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG) este programat zborul de calibrare, care va putea fi urmărit live.

Aeronava de verificări din zbor Beechcraft Super King Air, înmatriculată YR-CAA şi aparţinând Autorităţii Aeronautice Civile Române, este programată să plece luni dimineaţă de la Bucureşti, urmând să aterizeze pe pista de la Ghimbav cu aproximaţie în jurul orei 8,30, după care să decoleze pentru efectuarea zborului de calibrare”, au anunțat autoritățile județene din Brașov.

Serviciul de verificare în zbor – calibrare va fi efectuat de o echipă formată din 11 specialişti ai Autorităţii Aeronautice şi este un demers necesar şi mult-aşteptat în vederea operaţionalizării aeroportului, el având ca rezultat autorizarea echipamentelor de navigaţie aeriană şi de comunicaţii instalate pe amplasamentul AIBG, precum şi a procedurilor de zbor.

Prima etapă din aceste proceduri este zborul de calibrare, care va începe luni, la ora 8,30 și va însuma 30 de ore. A doua etapă va avea loc în luna ianuarie 2023 și înseamnă tot 30 de ore.

Calibrarea echipamentelor de radionavigaţie instalate pe amplasamentul AIBG şi verificarea din zbor a procedurilor operaţionale pentru autorizarea şi certificarea acestora reprezintă ultimul pas major în vederea operaţionalizării Aeroportului de la Braşov, un pas pe care sunt convins că îl vom parcurge în cele mai bune condiţii. Cu ajutorul aparaturii speciale de la bordul aeronavei de calibrare, specialiştii vor inspecta din zbor, pe parcursul mai multor zile, echipamentele de radionavigaţie instalate la sol, urmând ca în ianuarie să verifice şi să avizeze procedurile instrumentale”, a precizat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

La rândul său, Alexandru Anghel, directorul general al RA „AIBG”, a explicat că pregătirea pentru zborul de calibrare a însemnat un demers complex care a cuprins, printre altele, instructaje realizate cu muncitorii angrenaţi în lucrările care se desfăşoară pe amplasamentul aeroportului, simulări de intervenţii în caz de accident, trecerea în revistă a procedurilor de comunicaţii sau realizarea unor măsurători topometrice.

Zborul de calibrare va putea fi urmărit live pe site-ul https://www.flightradar24.com/. Primul zbor cu pasageri pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este programat pentru 15 iunie2023. Este vorba despre o cursă Tarom care va sosi de la București.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite