„Împărăția de gheață” de pe Transfăgărășan nu se dă bătută: nămeți uriași la început de vară VIDEO

0
Publicat:

Chiar dacă în cea mai mare parte a țării începe să se simtă că a venit vara, pe Transfăgărășan drumarii luptă cu nămeți de 5-6 metri. Pentru îndepărtarea lor este nevoie de utilaje speciale.

Chiar dacă vara bate la ușă, pe Transfăgărășan încă e iarnă FOTO DRDP Brașov
Chiar dacă vara bate la ușă, pe Transfăgărășan încă e iarnă FOTO DRDP Brașov

Într-o perioadă în care vara a început să dea semne tot mai serioase că vrea să-și intre în drepturi, drumarii luptă încă pentru îndepărtarea nămeților de pe Transfăgărășan. Chiar dacă în țară temperaturile se apropie de pragul caniculei, de 30 de grade Celsius, la Bâlea suntem încă în „Împărăția de gheață”.

Până și la Brașov, o zonă cu temperaturi mult mai scăzute, chiar și pe timpul verii, decât în zonele de câmpie, vara este tot mai aproape și temperaturile au trecut în ultimele zile de 20 de grade, însă, nu departe, ne aflăm încă în plină iarnă, iar drumarii sunt în plină activitate de deszăpezire.

Potrivit imaginilor transmise de angajații de la „Drumuri și Poduri”, pe Transfăgărășan nu este vorba doar de simpla trecere a plugurilor pe șosea, ci de nămeți de cinci sau chiar șase metri care trebuie îndepărtați.

Colegii mei de pe Districtul Bâlea continuă și în această săptămână curățarea zăpezii de pe Transfăgărășan. Au ajuns într-un punct care este, probabil, cel mai dificil de pe întreg traseul, unde zăpada măsoară în jur de 5-6 metri, zăpadă bătătorită, căzută de pe versanți, sub formă de avalanșe, deci e destul de dificilă înaintarea”, a explicat Robert Elekes, purtător de cuvânt DRDP Brașov.

Din cauza înălțimii foarte mari a zăpezii, utilajele obișnuite nu fac față și a fost nevoie ca drumarii să apeleze la alte autovehicule.

Am chemat în ajutor un excavator pentru că, stratul de zăpadă fiind atât de gros, nu avem în dotare utilajele necesare. Utilajele obișnuite de deszăpezire nu fac față. Din spate vin și descărcătoare frontale, freze și alte utilaje tipice pentru activitatea noastră, care lărgeste, în continuare, drumul”, a mai precizat Robert Elekes.

Acțiunea este dificilă, deoarece la altitudinile mari la care este situat drumul este încă foarte frig și chiar a nins în aceste zile. Drumarii spun, însă, că fac tot posibilul ca drumul să fie complet curățat până în 15 iunie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite