FOTO Suveica din Mândra care a văzut o lume întreagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanca Alina Zară din satul Mândra a reuşit, printr-un gest inedit, să împlinească ultima dorinţă a bunicii ei, aceea de a vedea lumea.

Povestea a început acum mai bine de un sfert de secol, în satul Mândra, la 90 de kilometri de Braşov, unde mama Ruţă a lui Cuculaie ţesea la război. Avea ochii negri, blânzi, faţa încreţită de riduri şi mâinile aspre. Zâmbea tot timpul.

Cele două nepoate, Alina şi Ioana, îi erau mai mereu alături. Cu ajutorul uneltei de la război pe care o iubea atât de mult, le învăţa matematică şi geografie. „Uite, suveica se duce acuma zbâââr şi ajunge..." şi lua harta de la şcoală şi arăta: „la Polul Nord".

Dacă se întâmpla ca fetele să greşească, le spunea că suveica se-mpiedică-n iţe şi nu mai poate merge. Într-o seară, când Alina avea zece ani, bunica ei şi-a pus o dorinţă: ar vrea ca suveica să vadă toată România şi toată România s-o vadă pe ea. Şi, de ce nu, să meargă la Paris, pe unde ştia ea că se plimbau cucoanele, sau în America, de unde primise o vedere de la un văr de-ai ei. Le-a spus fetelor că suveica ar putea să arate lumii cât e ea de harnică şi de pricepută. Şi că ar putea la rându-i să vadă cât de harnică şi de pricepută e lumea.

Acum patru ani mama Ruţă s-a stins. Alina a decis atunci să-i împlinească bunicii visul. A ajutat-o la început un prieten, Radu Viţălaru, pe care l-a cunoscut pe Facebook şi care i-a devenit, între timp, partener de proiecte.

„Voiam să facem o acţiune prin care să dăm zece lucruri la zece persoane din diferite domenii - artişti, fotografi, designeri. Şi Radu a zis că designerilor ar trebui să le trimitem o suveică. Aşa mi-am amintit de suveica bunicii şi am început să-i povestesc despre dorinţa ei ca acea simplă bucată de lemn să vadă toate colţurile lumii", îşi aminteşte Alina.

De atunci au trecut mai bine de trei ani, iar suveica a călătorit în toată lumea: Romania, Europa, Africa de Nord, Asia de Nord, Asia de Est, Asia de Sud, Orientul Apropiat, Statele Unite ale Americii, America Centrala, America de Sud, Australia, Noua Zeelanda. A fost dusă de jurnalistul Ion Cristoiu în Turkmenistan sau a ajuns în China graţie violonistului Alexandru Tomescu. De asemenea  a calatorit pe motor prin desertul african sau s-a plimbat cu gondola prin Veneţia. Acum călătoreşte un Europa alături de o familie de braşoveni. Mezina familiei, de 4 ani, a devenit astfel cel mai tânăr purtător de suveică prin lume.

În cinstea mamei Ruţa şi a suveicii călătoare în satul Mândra a fost înfiinţat  Muzeul de Pânze şi Poveşti. Aici se regăsesc imagini ale acestui tur inedit, colecţii speciale de pânze, fotografii, poveşti, atelierele de creaţie Mândra Chic.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Crina Coco Popescu a intrat pentru a doua oară în Cartea Recordurilor

FOTO Braşoveanul Andrei Roşu a devenit campion mondial la ultratriatlon

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite