După șapte ani de procese, Aro Palace anunță că va preda Statului Român unul din simbolurile Brașovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un proces care a durat șapte ani și cu care s-a ajuns la Curtea Supremă, Aro Palace a anunțat că va preda Cetățuia Brașovului către Statul Român. Primăria Brașov așteaptă să o ia în administrare.

Cetățuia Brașovului va fi predată autorităților FOTO Ioan Buciumar
Cetățuia Brașovului va fi predată autorităților FOTO Ioan Buciumar

Cetățuia de pe Dealul Straja din Brașov va fi predată de societatea Aro Palace SA Statului Român. Anunțul a fost făcut de Compania hotelieră Aro Palace, com­panie con­trolată de Transilvania Invest­ments la Bursa de Valori București. Edificiul, unul construit în urmă cu peste o jumătate de mileniu, a fost obiectul unei lungi dispute în instanță, de peste șapte ani, între societatea brașoveană și Primăria Brașov.

„Aro-Palace S.A informează acționarii și publicul investitor cu privire la faptul că la sediul societății a fost primită adresa Ministerului Finanțelor-DGRFP Brașov nr.2644/15.02.2023, prin care ni se pune în vedere că a fost emis Ordinul Ministerului Finanțelor nr.975/10.02.2023, potrivit căruia se mandatează DGRFP Brașov ca în numele Ministerului Finanțelor, reprezentant al Statului Român, să întreprindă toate demersurile și să semneze toate documentele necesare preluării imobilului Complex Cetate, în conformitate cu Decizia nr.2150/08.11.2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosar 1886/62/2015”, potrivit anunțului de la BVB.

Aro Palace era proprietara Cetățuii din 1990, iar municipalitatea brașoveană a făcut mai multe demersuri pentru reîntoarcerea acesteia în patrimoniul orașului. S-a ajuns la un moment dat ca societatea comercială să ceară municipalității 3,3 milioane de euro, moment în care, după consultarea avocaților, Primăria Brașov a aflat că ar putea intra în posesia construcției fără să mai plătească, deoarece era vorba de un edificiu care i-a aparținut cândva și a trecut în proprietatea ARO Palace în urma unor demersuri care puteau fi anulate în instanță.

După mai bine de șapte ani de procese s-a ajuns ca Înalta Curte de Casație și Justiție să decidă că Aro Palace nu poate deține Cetățuia, care a fost trecută în proprietatea Statului Român.

Cetățuia a fost construită începând cu secolul al XVI-lea și include un turn, o fortificație patrulateră cu bastioane în colțuri și cu turnuri de apărare construite deasupra. Suprafața construcției este de 5.500 de mp. Cetățuia este unul dintre simbolurile Brașovului și, în special în anii 1980, a fost unul din locurile preferate de brașoveni pentru distracție, deoarece aici existau mai multe terase, baruri, restaurante și o discotecă.

În acest moment, edificiul este într-o stare avansată de degradare, astfel că Primăria Brașov abia așteaptă să îl poată prelua în administrare, pentru a-l pune în siguranță, deoarece oricine ar trece prin apropiere ar fi expus pericolului din cauza unor bucăți de zid care stau să cadă. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite