Statul român, chemat să intabuleze Cetățuia Brașovului. Metoda inedită prin care a făcut solicitarea

0
Publicat:

Statul Român a câștigat în instanță Cetățuia Brașovului, însă nu a început demersurile pentru intabularea ei. Primarul Allen Coliban a inițiat o petiție online pentru ca Ministerul să facă demersurile.

Primarul Allen Coliban a inițiat o petiție pentru Cetățăuia Brașovului FOTO Ioan Buciumar
Primarul Allen Coliban a inițiat o petiție pentru Cetățăuia Brașovului FOTO Ioan Buciumar

Birocrația și interesele politice din România pot duce la situații de-a dreptul comice. Primarul unui mare oraș din România, Allen Coliban, a decis să inițieze o petiție online prin care să ceară Ministerului Finanțelor să facă demersurile necesare pentru intabularea unuia din simbolurile orașului, Cetățuia Brașovului.

Clădirea a fost câștigată în instanță, la finalul anului trecut, după un proces care a durat mai bine de 7 ani, de către Statul Român, prin Ministerul de Finanțe. Primăria Brașov vrea să intre în posesia stabilimentului care acum este într-o stare avansată de degradare.

Cât timp nu este proprietar, Primăria Brașov nu poate efectua nici măcar lucrări de punere în siguranță, iar Cetățuia Brașovului stă să cadă în mai multe locuri, punând în pericol sănătatea și chiar viața celor care se mai încumetă să vadă de aproape construcția lăsată în paragină.

După 7 ani de procese între Municipiul Brașov, Statul Român și SIF Transilvania, Înalta Curte de Casație și Justiție ICCJ a decis că monumentul este un bun public, nu privat. Ca atare, Statul Român, prin Ministerul de Finanțe, trebuia să întabuleze dreptul de proprietate, urmând ca, apoi, să o transfere în proprietate Municipiului Brașov prin Hotărâre de Guvern.

Numai că Ministerul de Finanțe nu a demarat demersurile necesare, chiar dacă Primăria Brașov a solicitat acest lucru încă de la jumătatea lunii noiembrie, când a sosit decizia definitivă și irevocabilă a Curții Supreme. Ca urmare, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, a inițiat o petiție online pentru ca monumentul să ajungă în proprietatea orașului.

Fiecare zi reprezintă o zi de degradare a acestor ziduri, o zi care este pierdută în sensul salvării acestui monument istoric de importanță națională. Acum avem o decizie definitive: Cetatea Brașovului este a Statului Român. A rămas un singur pas, un pas prin care Statul Român, prin Ministerul de Finanțe, să o transfere în proprietatea Municipiului, astfel încât noi să putem să începem procedurile și procesul de reabilitare. Și aici vine rolul vostru. Haideți să transmitem pe o voce comună a brașovenilor această doleanță, faptul că ne dorim Cetatea să redevină a Brașovului, astfel încât în buget să avem incluse toate cheltuielile aferente punerii în siguranță și demarării lucrărilor de reabilitare”, a declarat Allen Coliban.

Pe site-ul petitieonline.com se regăsește această petiție online, care a strâns deja peste 400 de semnături și prin care primarul Allen Coliban încearcă să convingă Ministerul Finanțelor să nu mai piardă timp până când va transfera Cetățuia Brașovului în proprietatea orașului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite