De ce apare aversiunea faţă de sex la femei: „O educaţie prea rigidă, în care părinţii le spun fetelor că sexul este ceva ruşinos, poate duce la frigiditate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapia de cuplu este cea mai eficientă metodă de a scăpa de frigiditate FOTO Arhivă
Terapia de cuplu este cea mai eficientă metodă de a scăpa de frigiditate FOTO Arhivă

Frigiditatea are de multe ori cauze psihologice. Femeile nu merg însă la medic, nu caută consiliere şi astfel îşi pot distruge şansa la o viaţă fericită.

Frigiditatea este o problemă care afectează grav viaţa sexuală a unei femei. Până în urmă cu câţiva ani, specialiştii tindeau să creadă că frigiditatea este o tulburare care are la bază doar cauze psihologice. Studiile recente au arătat că o femeie cu probleme endocrime poate fi frigidă.

Ce înseamnă de fapt această afecţiune? Se poate spune că o femeie este frigidă atunci când nu poate avea orgasm sau când nu simte vreo atracţie sexuală faţă de un bărbat.

O educaţie rigidă poate duce la tulburări grave

Chiar dacă poate avea şi cauze endocrine, de cele mai multe ori boala ţine de psihic. Frigiditatea poate fi nativă, adică o femeie nu a simţit niciodată atracţie sexuală şi nici nu a avut niciodată orgasm.

„Am avut la consiliere multe fete tinere care sufereau de această afecţiune. O educaţie mult prea rigidă în care părinţii le îndoctrinează pe fete şi le spun mereu că sexul este ceva greşit, ceva ruşinos, poate duce la frigiditate. Tinerele nu se pot bucura de experienţă pentru că sunt convinse că este ceva rău. Nu spun acum că trebuie să ne încurajăm fetele să facă sex la vârste fragede, dar o educaţie sexuală corespunzătoare le poate ajuta în viitor. Părinţii trebuie să le explice că sexul este ceva normal, atunci când în viaţa noastră apare partenerul potrivit. Se poate face terapie cu aceste tinere atât la cabinetul sexologului, cât şi la cel al psihologului. Terapia este însă destul de lungă şi pot trece ani până când o astfel de femeie se poate simţi în largul ei alături de un bărbat“, spune sexologul Marius Andronache.

Un act sexual neplăcut poate duce la frigiditate

Există şi cazuri în care femeile nu au fost întotdeauna frigide, dar o experienţă sexuală neplăcută poate duce la această afecţiune. „Există şi cazuri în care primul contact sexual a fost unul neplăcut, poate prea dureros sau chiar traumatizant. În acest caz o femeie poate deveni frigidă deoarece în capul ei se naşte ideea că sexul nu poate fi plăcut. Aceeaşi senzaţie o poate avea şi o femeie care a stat mult timp lângă un partener nepotrivit care nu a putut să o satisfacă. În aceste cazuri femeile îşi pierd interesul pentru sex. Sfatul meu pentru femei este să nu accepte astfel de lucruri. Se poate face terapie de cuplu, iar viaţa sexuală se poate îmbunătăţi mult. Dacă nici după terapie nu se schimbă nimic înseamnă că partenerii sunt incompatibili şi cel mai bine ar fi să se despartă. Chiar dacă sunt rare, există cazuri în care un bărbat şi o femeie nu sunt compatibili sexual“, mai spune sexologul.

Nu vă fie ruşine să spuneţi ce simţiţi

Există şi cazuri în care femeile cred că sunt frigide, dar nu este deloc aşa. Apetitul sexual scăzut poate apărea şi atunci când femeia este stresată sau îi este ruşine să-i spună partenerului ce îi place. „Este foarte important ca femeia să se poată relaxa în timpul actului sexual. Am avut paciente care au mărturisit că au dorinţă sexuală, dar nu reuşesc niciodată să ajungă la orgasm. În aceste cazuri, s-a dovedit a fi o vină comună în cuplu. Femeia nu îi spunea partenerului ce îi place, iar acesta nu se străduia prea mult să îşi satisfacă iubita. Nu este nicio ruşine ca o femeie să îi spună partenerului ce o nemulţumeşte. O bună comunicare în cuplu duce şi la îmbunătăţirea vieţii sexuale“, a mai spus Marius Andronache.

Cauzele organice sunt uşor de tratat

Atunci când frigiditatea are cauze organice este mai uşor de tratat. Se procedează la scăderea nivelului de estrogen sau prolactină şi afecţiunea dispare, dacă a fost cauzată de tulburări hormonale. Tulburarea poate apărea şi atunci când apar infecţii ginecologice sau uscăciune a vaginului şi contactul sexual devine dureros. Toate aceste probleme pot fi eliminate de o vizită la medic şi un tratament adecvat.

Pe aceeaşi temă:

De câte ori pe săptămână trebuie să faci sex pentru a avea o viaţă sexuală împlinită. Explicaţia specialiştilor: ce să faci ca pasiunea să nu dispară

FOTO VIDEO Terapie prin excitare: sexologul care îşi vindecă pacienţii în pielea goală

„Femeile sunt de vină că bărbaţii le înşală“. Un sexolog spune că soţii au dreptul să se culce cu femei atrăgătoare dacă soţia se neglijează

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite