Cum influenţează instabilitatea şi teama preţurile vacanţelor peste hotare. Turcia mai ieftină cu 30-40%, Bulgaria mai scumpă cu 20-30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până anul trecut Turcia era o destinaţie destul de scumpă unde un sejur costa 2000 de euro la un hotel de cinci stele, atentatele din ultima vreme, dar şi instabilitatea politică au prăbuşit practic preţurile. În schimb Bulgaria profită de această problemă şi a scumpit cu 20-30% sejururile pentru acest an. Grecia este ţara unde preţurile se menţin.

Turcia, Bulgaria şi Grecia sunt destinaţiile favorite ale românilor în ceea ce priveşte sejurile la mare peste hotare. Turcia a mizat întotdeauna pe lux şi un sistem all inclusive cu servicii foarte bune. În ultima vreme însă Turcia nu s-a mai vândut la fel de bine din cauza situaţiei de nesiguranţă generată de atentatele din ultima perioadă. Turismul are mult de suferit, iar hotelierii au redus preţurile şi cu 40%.

„Cele mai solicitate staţiuni din Turcia au fost mereu Antalya, Kusadasi şi Bodrum. Numărul cererilor a scăzut anul acesta, la fel şi preţurile. Turiştii mai curajoşi profită de noile oferte. De exemplu un sejur 7 zile la un hotel de 5 stele costa până anul trecut 2000 de euro cu tot cu transportul cu avionul. Acum se poate cumpăra la 1200-1300 de euro. La hotelurile de patru stele un sejur ajungea la 1500-1600 de euro în aceleaşi condiţii, iar acum preţurile au ajuns la maxim 1000 de euro pentru două persoane. Hotelurile de trei stele vin cu oferte de 500 de euro, al inclusive, şapte zile pentru două persoane“, spune Cristian Rogozea reprezentant agenţie de turism.

Vecinii bulgari profită

Dacă în Turcia preţurile au scăzut, în Bulgaria situaţia este exact invers. Hotelieri profită de faptul că turiştii români care merg pe all inclusiv aleg acum Bulgaria în locul Turciei. Este mai aproape, este linişte şi condiţiile de cazare şi masă sunt foarte bune. De exemplu dacă anul trecut un sejur la un hotel de 4 sau 5 stele se vindea cu 600-1000 de euro pentru 7 zile cu all inclusiv, fără transport, acum preţurile sunt între 800 şi 1300 de euro.  Staţiunile care au ridicat preţurile sunt Nisipurile de Aur şi Sunny Beach, preferate de români. În Albena scumpirile nu sunt la fel de mari, cam 10%“, mai spune specialistul.

Preţuri constante în Grecia

Grecia este ţara care nu a scumpit sejururile, însă aici nu se mizează foarte mult pe all-inclusive. „Grecia oferă condiţii de cazare bune la preţuri mici, de obicei doar cu mic dejun inclus sau fără masă. În Paralia Katerini sau Olimpic Beach sunt oferte între 200 şi 400 de euro pentru şapte nopţi de cazare. În insule cum ar fi Creta sau Rodos preţurile sunt undeva la 1000-1500 de euro pentru un sejur de 7 nopţi cu demipensiune şi transport cu avionul. Grecii mizează pe faptul că trebuie să supravieţuiască şi resturantele din staţiuni, care sunt afaceri de familie şi de aceea nu au multe oferte all-inclusive. Este o destinaţie care se vinde foarte bine“, mai spune gentul de turism.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite