Chiar dacă iarna a revenit în forță, specialiștii în agricultură promit o recoltă bună la Brașov

0
Publicat:

Multă lume s-a îngrijorat după valul de frig de săptămâna trecută și ninsorile abundente din 4 aprilie că pomii fructiferi vor fi afectați. Specialiștii în agricultură dau asigurări despre copaci că sunt în regulă.

După ger, a revenit și zăpada la Brașov FOTO Ioan Buciumar
După ger, a revenit și zăpada la Brașov FOTO Ioan Buciumar

În ultimele zile din martie, la Brașov au fost chiar și minime de minus 10 grade Celsius. Nu a fost o situație de durată, ci o singură noapte cu temperaturi chiar atât de scăzute. A venit, însă, săptămâna aceasta, în care zăpada a căzut din abundență și iarna a revenit în forță.

Unii pomi au apucat să înflorească, iar acum crengile le sunt îndoite de greutatea zăpezii care cade încontinuu din noaptea de 3 spre 4 aprilie. Totuși, specialiștii în agricultură spun că în județul Brașov nu sunt probleme și vom avea pomi fructiferi cu rod îmbelșugat. Avantajul Brașovului este chiar faptul că primăvara vine mai târziu decât în alte părți și pomii fructiferi nu au apucat încă să înflorească.

„În județul Brașov, ponderea plantațiilor agricole este deținută de arbuștii din categoria afin, alun, nuc, mai puțin cais, piersic, care ar fi înflorit în această perioadă. Deocamdată nu sunt probleme, vremea rece nu a afectat culturile. Culturile semănate în toamna anului trecut se prezintă bine, în stare de vegetație bună”, a declarat Lidia Purice, șef serviciu la Direcția Agricolă Județeană Brașov.

Zăpada, chiar benefică pentru agricultură

Mai mult decât atât, agricultorii spun că zăpada căzută în aceste zile este un semn bun pentru recolta din acest an. Chiar dacă Brașovul nu s-a confruntat cu o secetă pedologică, straturile mai adânci ale solului sunt lipsite de apă, iar precipitațiile din aceste zile, când se vor topi, vor asigura apa necesară și la adâncimi mai mari.

În ce privește culturile de anul acesta, ele se află abia la stadiul de însămânțare, iar agronomii spun că zăpada căzută protejează semințele în cazul în care va fi frig în nopțile care urmează. Specialiștii spun că, dacă nu ne vom confrunta cu alte fenomene meteorologice mai grave, se anunță o recoltă bună anul acesta.

Brașovul se află sub cod portocaliu de ninsori abundente din dimineața zilei de 4 aprilie, de la ora 2.00, până miercuri, 5 aprilie, în jurul orei 10.00. Inițial, codul a fost valabil până în seara zilei de 4 aprilie 2023, însă acesta a fost prelungit, iar ninsoarea chiar s-a întețit în a doua parte a zilei de marți.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite