Vremea rea a închis domeniul schiabil din stațiunea Sinaia. În munții Hunedoarei, pericol ridicat de avalanșă

0
Publicat:

Ciclonul mediteranean face prăpăd în România. La munte este iarnă veritabilă, cu ninsori abundente și vânt puternic. În aceste condiții, domeniul schiabil din stațiunea Sinaia a fost închis, iar în județul Hunedoara, salvamontiștii avertizează asupra riscului ridicat de avalanșă.

Pericol de avalanșă în Parâng FOTO Shutterstock
Pericol de avalanșă în Parâng FOTO Shutterstock

Turiştii aflaţi în această perioadă pe Valea Prahovei nu pot schia, la Sinaia, întrucât domeniul schiabil al staţiunii este închis, din cauza codului portocaliu emis de meteorologi. 

"Din cauza vântului care bate cu putere, mijloacele de transport pe cablu nu au fost deloc puse în funcţiune, marţi", au anunțat reprezentanții de la Telegondola Sinaia.

Anterior, aceștia precizaseră că gondolele, telecabinele, telescaunele şi teleschiul vor funcţiona doar în cazul în care condiţiile meteo vor permite pornirea lor. La 2.000 de metri, în Bucegi, pârtiile sunt în continuare acoperite cu un strat gros de zăpadă, însă vântul bate cu putere şi transportă zăpada, vizibilitatea fiind redusă.

Pericol iminent de avalanșă în masivele Parâng, Retezat și Godeanu

Salvamontițtii hunedoreni au avertizat, marţi, asupra pericolului de avalanşă iminent apărut în masivele Parâng, Retezat şi Godeanu, în urma ninsorilor care au căzut în aceste zone, în ultimele 24 de ore, potrivit Agerpres. Riscul de avalanşă este ridicat la altitudini mai mari de 1.400 de metri, în condiţiile în care stratul de zăpadă proaspăt aşternută măsoară 30-40 de centimetri.

A nins foarte mult, ceea ce a creat un pericol iminent de avalanşă. Zăpada proaspătă este grea, îmbibată cu multă apă, ceea ce determină un risc ridicat ca ninsoarea depusă să o ia la vale”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

El a recomandat turiştilor care practică sporturile de iarnă, în special schiul de tură, să amâne acest lucru cel puţin până la sfârşitul săptămânii viitoare, în aşa fel încât zăpada să aibă timpul necesar să se stabilizeze.

Judeţul Hunedoara se află sub avertizare meteo cod portocaliu de ninsori abundente la peste 1.400 de metri altitudine, până joi, 5 aprilie, la ora 14.00. Principala zonă vizată de aceste precipitaţii este sudul judeţului. Salvamontiştii din judeţul Hunedoara sunt prezenţi în staţiunile montane Parâng şi Straja, precum şi în bazele permanente de la Râuşor şi Alunii Negri, unde pot oferi sfaturi şi sprijin tuturor celor care au urcat la munte. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite