Cetățuia Brașovului: politică și interese în jurul unui subiect care ține de istoria țării

0
Publicat:

După câștigarea în instanță, Cetățuia ar fi trebuit să revină Primăriei Brașov, așa cum se întâmplă în toate situațiile în România. Jocurile politice sunt, însă, mai presus de interesele comunității.

Cetățuia Brașovului FOTO Primăria Brașov
Cetățuia Brașovului FOTO Primăria Brașov

Guvernul României a amânat discutarea solicitărilor Ministerului Afacerilor Interne și Educației de preluare a Cetățuii Brașovului. Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a declarat că i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să stea mai întâi de vorbă cu reprezentanții Brașovului, pentru stabilirea destinației Cetățuii.

Adrian Veștea a declarat că a făcut demersuri la nivel instituțional și a reușit să-l convingă pe premier să scoată de pe ordinea de zi punctul în care se discuta despre atribuirea Cetățuii de pe Dealul Straja.

Joi dimineața, primarul Brașovului a spus că speră ca Guvernul să nu ofere Cetățuia Ministerului de Interne sau Ministerului Educației, deoarece ar fi nevoit să atace decizia în contencios și s-ar pierde timp prețios pentru punerea în siguranță a zidurilor. De altfel, Allen Coliban a spus că a discutat cu Ioan Abrudan, rectorul Universității Transilvania, care l-a asigurat că a cerut Cetățuia doar pentru ca aceasta să fie administrată de brașoveni.

De ce trebuie să fie cetatea a brașovenilor

Înaintea anunțului făcut de Adrian Veștea - cel legat de scoaterea de pe ordinea de zi a discuțiilor legate de stabiliment - primarul Allen Coliban transmitea Guvernului motivele pentru care Cetățuia trebuie să treacă în proprietatea Primăriei Brașov.

5.300 de brașoveni care spun clar «Cetatea ar trebui să fie a Brașovului și a brașovenilor!» sunt semnatarii petiției online inițiate, iar la acest mesaj puternic transmis Guvernului am adăugat toată fundamentarea juridică și istorică a deciziei de a transfera acest bun către municipiul Brașov. Codul administrativ prevede o procedură prin care ministerele sunt întrebate - există acest nivel central de investigare a interesului, după care se ajunge la nivelul local. Din păcate, două dintre ministere și-au manifestat interesul, neînțelegând, de fapt, că destinația acestui imobil, Cetatea Brașovului, precum și importanța sa istorică și ca bun de patrimoniu național nu poate fi păstrată și pusă în valoare mai bine decât prin implicarea municipalității”, a precizat Allen Coliban.

Președintele Consiliului Județean Brașov a declarat că susține întotdeauna interesele comunității locale, dar are aceleași așteptări și din partea Primăriei Brașov atunci când vine vorba de două spitale aflate în proprietatea municipalității. Cum Consiliul Județean gestionează toate celelalte spitale din oraș, Adrian Veștea își dorește să reabiliteze și cele două clădiri. 

Cum crede Adrian Veștea că ar fi trebuit abordată problema

În ce privește abordarea primarului Brașov, președintele Consiliului Județean Brașov crede că a fost una greșită, atacându-l pe ministrul de Interne prin titlul unei postări pe rețelele sociale, „Cine fură azi o carte, mâine fură o cetate”.

Cred că acest demers trebuia făcut instituțional. În acest sens, eu lucrez de o bună perioadă de timp. Am convins Guvernul astăzi ca acest punct să nu rămână pe ordinea de zi, iar noi, autoritățile locale și județene, să fim invitate la Palatul Victoria, să ne prezentăm punctul de vedere și să facem dovada că acest monument va fi introdus în circuit turistic și va primi destinația corespunzătoare și că, de altfel, va fi un obiectiv care va ține de comunitatea brașoveană”, a declarat Adrian Veștea.

Cetățuia Brașovului a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni, de aceea istoricul Nicolae Pepene consideră că aceasta trebuie să fie parte dintr-o viziune integrată a turismului la Brașov.

Destinația ar trebui să fie una culturală, în viziunea istoricului Nicolae Pepene

Cred că și în cazul viitorului momentului istoric trebuie să avem, în primul rând, o cercetare foarte serioasă a stării de conservare a acestuia, după care o analiză în care să introducem și destinațiile posibile pentru monumentul istoric. Din punctul meu de vedere, normal, ca istoric, director de muzeu, singura destinație pe care o văd este destinația culturală”, a spus istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Primarul și președintele Consiliului Județean vor merge împreună la București și vor putea să prezinte motivele pentru care Cetățuia trebuie să fie administrată de oraș și aceasta cât mai repede, deoarece se degradează cu fiecare zi în plus și se pot pierde și fondurile europene care ar putea fi accesate pentru reabilitarea ei.

Nicolae Pepene a amintit că, în perioada comunistă, s-a dorit ca în cetatea de pe Dealul Straja să fie amenajat și un hotel. Studiile au arătat că umiditatea mare ar pune în pericol sănătatea clienților, astfel că s-a renunțat. În același pericol (chiar mai mare, deoarece ar sta mai mult) ar fi și cei care ar fi cazați aici de Ministerul de Interne, dacă s-ar face o unitate de învățământ a acestui minister.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite