Cetățean de onoare al Brașovului, despre imnul României născut la poalele Tâmpei

0
Publicat:

Declarat cetățean de onoare al Brașovului, Vasile Oltean spune că a fost impresionat de comoara culturală a Brașovului. Cel mai fericit a fost că a putut studia zecile de mii de cărți rare din patrimoniul orașului de la poalele Tâmpei.

Vasile Oltean, cel mai proaspăt cetățean de onoare al Brașovului FOTO Ioan Buciumar
Vasile Oltean, cel mai proaspăt cetățean de onoare al Brașovului FOTO Ioan Buciumar

Scos din Muzeul Prima Școală Românească din Brașov „pe ușa din dos“ – după cum chiar el mărturisește – al cărui director era, preotul Vasile Oltean a fost declarat recent (la 28 februarie a.c.) cetățean de onoare al Brașovului. Iar miercuri, 22 martie 2023, filologul, muzeograful, profesorul, teologul și fostul preot paroh al Bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului a împlinit 75 de ani.

Cu această ocazie, Primăria Brașov a organizat o ceremonie de înmânare a diplomei de cetățean de onoare la Banca de Cultură Apollonia. Pentru că au aflat de eveniment, toți cei patru fii ai preotului au venit la părinți, deși unul trăiește în Franța, iar altul tocmai în Canada.

Ce a impresionat un copil de 12 ani, venit de la țară

Întrebat ce l-a marcat cel mai mult în cei 75 de ani de viață, preotul Oltean a dat un răspuns surprinzător. Mulți dintre noi considerăm căsătoria, nașterea unui copil sau alte evenimente de familie drept cele mai importante din viață. Nu este și cazul său.

Născut într-un sat din Alba, în 22 martie 1948, Vasile Oltean s-a îndrăgostit iremediabil de comoara culturală pe care o are Brașovul și a spus că, pentru un băiat de 12 ani, venit de la țară, a fost privilegiul vieții să poată citi toate aceste cărți și multe altele extrem de valoroase.

Brașovul a fost orașul cu cel mai mare privilegiu de cultură din țara noastră. Cum vă închipuiți că numai la Liceul Șaguna erau adăpostite peste 40.000 de cărți care erau dăruite de Barițiu, de protopopii Bisericii Sfântul Nicolae, de toate autoritățile de cultură ale Brașovului. Numai la un liceu! Gândiți-vă ce s-a întâmplat la Sfântul Nicolae, la biserică, unde se găsește manuscris de secolul al XI-lea, unde să găsește prima carte slavă din lume, unicat, Cracovia 1491 – e la noi, și nu în Polonia – unde se găsește prima Biblie a rușilor, în două exemplare și rușii au unul singur – 1581, Ivan Fedorov – și unde se găsesc cărți în limbile greacă, latină și slvonă pe care eu le-am studiat timp 54 de ani”, a povestit preotul Vasile Oltean. 

Una din marile lupte duse de Vasile Oltean a fost pentru recunoașterea faptului că imnul de stat al României a fost cules de George Ucenescu, s-a creat și s-a cântat prima dată la Brașov.

Cinci ediții am scos până acum din Istoria imnului „Deșteaptă-te, române!”. Este de neconceput să ai un document de asmenea natură cum este scrisoarea autobiografică a lui George Ucenescu, care spune că era în grădina lui Bonifatie Pitiș la un „prânz de cireașe” (la un lichior de cireșe) și erau domnii veniți de la Blaj, cărora le-a cântat mai multe cântece. Când a venit rândul cântecului „Din sânul maicii mele”, a rămas poetul Andrei Mureșianu pe lângă această melodie și a spus să vină și duminica viitoare, pentru că va face niște versuri. Și Mureșianu a făcut, în numai trei zile, cea mai frumoasă poezie a sa, astfel că imnul s-a creat la Brașov”, a mai spus fostul director al Muzeului Prima Școală Românească.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite