Investiție în Aeroportul Internațional din Cluj. Din suma de 225 de milioane de lei, jumătate sunt bani europeni

0
Publicat:

A doua poartă de intrare aeriană a țării, Aeroportul Internațional Cluj, se pregătește pentru o investiție importantă. Contractul a fost semnat joi, 9 februarie. Mai mult de jumătate din sumă o reprezintă fonduri europene.

Aeroportul Internațional Cluj se va extinde. FOTO Arhivă Adevărul
Aeroportul Internațional Cluj se va extinde. FOTO Arhivă Adevărul

Proiectul este în valoare de 225 milioane de lei fără TVA și are ca termen de finalizare 11,5 luni de la semnare. Dintre acestea, trei luni sunt destinate proiectării, iar restul de 8,5 luni sunt dedicate pentru execuția lucrărilor.

Proiectantul lucrărilor va fi compania Electroproiect. În schimb, lucrările vor fi realizate de Asocierea BOG'ART S.R.L., UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. și ACI CLUJ S.A. împreună cu: ELECTROPROIECT S.A. - terț și subcontractant, GEO ARC S.R.L. terț și subcontractant, KONE ASCENSORUL S.A. subcontractant, POPP & ASOCIATII S.R.L. subcontractant. Termenul de finalizare este ultima zi a anului 2023.

În ce constă proiectul

Implementarea acestui proiect va însemna extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați, dar și pe cea a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați. În plus, noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, iar printre altele proiectul prevede și două noi porți de îmbarcare pentru zborurile externe și una pentru zborurile interne.

În acest fel, conducerea aeroportului speră să rezolve și problemele cauzate de aglomerație. În ultimii ani, aeroportul s-a dovedit neîncăpător, iar numeroși pasageri au reclamat acest lucru.

Vestea bună pentru aceștia ar fi că în urma extinderii terminalului, Aeroportul Internațional Cluj va avea o suprafață mai mare dedicată procesării pasagerilor, ceea ce va duce la creșterea gradului de confort pentru pasageri și pentru angajații care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportuar.

Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf, cu desfășurarea în condiții corespunzătoare a activității aeroportuare. În noua configurație, terminalul Plecări și platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creștere, dar și numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă.

Jumătate din proiect cu fonduri europene

Proiectul prin care se realizează extinderea terminalului și a platformei pentru aeronave se află în analiză la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea finanțării. Valoarea contractului este de 225.422.225,72 lei și aproximativ 136.912.500 lei, (aproximativ 60%) reprezintă finanțarea din fonduri europene și de la Bugetul de Stat.

„Investițiile care se vor face la Aeroportul Internațional Cluj ca urmare a semnării acestui contract vor asigura noi facilități pentru pasageri. Depunem toate eforturile pentru a obține finanțare din fonduri europene pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Felicit echipa de management și întregul colectiv pentru rezultatele obținute până acum în implementarea proiectelor realizate cu fonduri europene”, a declarat Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj.

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Cluj susține că în acest an se va depăși cifra de trei milioane de pasageri, iar creșeterea va continua și în următorii ani.  „Asigurarea finanțării din fonduri europene este prioritară pentru noi, în vederea continuării dezvoltării și modernizării aeroportului. Extinderea terminalului va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor. Este un proiect foarte important având în vedere că în anul 2023 vom depăși 3 milioane de pasageri și estimăm creșteri ale traficului de pasageri și pentru anii următori”, arată Ciceo.

Aeroportul din Cluj-Napoca este al doilea al țării, ca trafic și importanță, după Aeroportul Otopeni din Capitală. În ultimii 20 de ani, numărul pasagerilor a crescut în permanență - cu excepția anilor 2020 și 2021, când pandemia a lovit puternic. În 2022, aeroportul a reușit să recupereze și să revină la un trafic de circa trei milioane de pasageri, aproape dublu față de următorul aeroport, cel din Iași, însă de aproape trei ori mai puțin decât cel din Capitală.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite