Castelul Bran, obiectivul turistic nr 1 al Braşovului. A fost vizitat de peste jumătate de milion de oameni în primele opt luni ale anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Bran a avut 520.000 de vizitatori anul acesta. FOTOArhivă.
Castelul Bran a avut 520.000 de vizitatori anul acesta. FOTOArhivă.

Castelul Bran a atras anul acesta 520.000 de vizitatori, o cifră record cu o creştere de 20% faţă de anul trecut. În această toamnă vine cu o nouă atracţie, Casa de Ceai a Reginei Maria.

Castelul Bran rămâne cel mai vizitat obicetiv turistic din Braşov. Anul acesta i-au trecut pragul 520.000 de vizitatori cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult de jumătate dintre turişti sunt străini. Castelul este fascinant atât prin mitul Dracula, dar şi prin povestea Reginei Maria. Cei mai mulţi turişti au fost în august, 120.000., un record absolut al ultimilor ani. 

  Anul acesta Castelul Bran deschide o nouă atracţie pentru turişti: Casa de Ceai a Reginei Maria va deveni cafeneaua obiectivului turistic. Casa de Ceai datează de la 1920 şi se află în parcul Castelului Bran, pe malul lacului şi este acum refăcută cu o investiţie ce se ridică la 500.000 de euro. Vizitatorii vor putea sta la o cafea şi se vor putea relaxa în căsuţa în care cu aproape  un secol stăteau la o şuetă capetele încoronată ale României şi nu numai. Potrivit administratorilor Castelului Bran investiţia se va finaliza în această toamnă.

Proprietarii Castelului Bran vor să readucă la viaţă şi liftul care face legătura dintre castel şi parc, dar şi tunelul folosit în trecut pentru a scurta drumul prin castel. Tunelul castelului Bran a fost construit în anii '30, la ordinul reginei Maria pentru a facilita accesul în Castelul Bran. Acest tunel nu a fost niciodată deschis publicului. După ce lucrările vor fi gata turiştii vor putea urma acelaşi drum pe care îl urmau şi capetele încoronate când vroiau să ajungă mai repede la castel. Liftul va face legătura între castel şi parc pe o distanţă de 40 de metri. A fost construit în anii 1930 pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parc. 

Castelul Bran este acum proprietate privată şi a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg în anul 2009, după ce statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro pentru a-l răscumpăra.  Turiştii pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare costă 30 de lei. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite