Care sunt analizele obligatorii periodice incluse în setul gratuit. Fiecare român înscris la medicul de familie poate să le facă o dată într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laborator FOTO Adevărul
Laborator FOTO Adevărul

Fiecare cetăţean român care este înscris la un medic de familie şi îşi plăteşte asigurările medicale are dreptul, o dată pe an, să beneficieze de un set de analize gratuite, decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi realizate în laboratoare care au contract cu această instituţie.

Medicul de familie are obligaţia să interpreteze rezultatele acestor analize, iar atunci când este cazul, să recomande analize suplimentare care vor fi urmărite de un medic specialist. Cei mai mulţi dintre noi omit, din păcate, aceste analize uzuale care, uneori, efectiv ne pot salva viaţa. În plus, ele pot depista la timp anumite suferinţe ale organismului, care, netratate, se pot transforma în boală. Aceste analize fac parte din două categorii principale (hematologie şi biochimie).

Vă prezentăm în continuare ele mai importante analize incluse în setul pe care îl putem face gratuit, fiind decontat de către Casa de Asigurări de Sănătate.

Hemoleucograma completă – este o investigaţie care oferă o imagine generală asupra stării de sănătate şi permite diagnosticarea infecţiilor, anemiei, leucemiilor etc. Pentru acurateţea acestor analize care evaluează starea populaţiilor de celule se recomandă realizarea lor într-un laborator de analize performant.

VSH-ul – reprezintă viteza de sedimentare a hematiilor şi este un test care relevă activitatea inflamatorie, ajutând, astfel, în diagnosticarea şi monitorizarea evoluţiei bolilor inflamatorii. De aceea, VSH-ul este esenţial pentru depistarea infecţiilor sau inflamaţiilor diferitelor organe sau ţesuturi.

Fibrinogenul – este primul factor plasmatic al coagulării iar dezechilibrele acestuia sunt expresia afectării directe a diferite organe. Creşterile patologice pot indica afecţiuni precum cele inflamatorii şi cardiovasculare (infarct miocardic sau insuficienţă cardiacă), pneumonii, tumori maligne sau reumatism.

Glicemia – este un test care măsoară nivelul de glucoză sau zahăr din sânge. Atunci când aceasta are un nivel crescut, poate duce la diabet şi boli cardiovasculare. În mod normal, zahărul din sânge reprezintă combustibilul de bază pentru obţinerea energiei necesare omului, iar un nivel constant asigură un bun metabolism.

Colesterolul – este o grăsime care se găseşte în toate celulele organismului, aproximativ 20%  provenind din alimentaţie, restul fiind fabricat de organism, la nivelul ficatului. Există un colesterol „rău” care se numeşte LDL şi se depune pe pereţii arterelor şi unul „bun” HDL care este eliminat din corp.

Calciul – reprezintă aproximativ 2% din masa corporală a unui adult şi se găseşte în proporţie de 99% în oase. Analiza nivelului calciului (ionic şi total) este importantă pentru sănătatea oaselor, iar variaţiile severe ale acestuia sunt cunoscute sub denumirea de hipocalcemie şi hipercalcemie.

Electroforeza proteinelor serice şi totale – este importantă pentru că proteinele sunt componente vitale pentru funcţionarea celulelor şi ţesuturilor implicate în răspunsul imunitar. Proteinele sunt responsabile de transportul medicamentelor şi a altor substanţe prin corp, precum şi de  reglarea funcţiilor organismului.

Probele hepatice simple – (transaminazele, bilirubina etc.) sunt un foarte bun ghid în diagnosticul precoce al hepatitelor cronice, în special C şi D, fiind, printre altele, teste de evaluare a funcţiei ficatului. În acelaşi timp, trebuie multă atenţie în interpretarea rezultatelor, pentru că valorile crescute ale TGO şi TGP nu duc automat la o afecţiune hepatică.

Probele renale – includ ureea, creatinina şi sumarul de urină, care pot evidenţia infecţiile urinare, litiazele renale, dar şi insuficienţa renală care este o boală gravă. Aceste teste permit evaluarea funcţiei rinichilor, pentru că acidul uric, creatinina şi ureea se găsesc în sânge şi se elimină prin rinichi, iar surplusul lor este o adevărată otravă pentru organism.

Citeşte şi:

Ministerul Sănătăţii construieşte la Braşov primul spital regional cu secţie de arşi şi de transplant renal. Sorina Pintea: „Nu mai avem nicio piedică”

Noul spital regional de 250 de milioane de euro de la Braşov a obţinut certificatul de urbanism pentru construcţie

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite