Noul spital regional de 250 de milioane de euro de la Braşov a obţinut certificatul de urbanism pentru construcţie
0Proiectul noului spital al Braşovului avansează din punct de vedere birocratic, după ce, luna trecută, edilii au lansat procedura de întocmire a studiului de prefezabilitate.
În vederea realizării investiţiei, estimată la suma de 250 de milioane de euro, reprezentanţii Primăriei Braşov au obţinut săptămâna aceasta certificatul de urbanismul necesar pentru a primi autorizaţia de construire. Acest document este valabil 12 luni, iar, până la construcţia efectivă, municipalitatea trebuie să mai obţină o serie de avize inclusiv pe partea de reţelistă.
Amplasamentul noii unităţi sanitare, care va fi una regională, este în vecinătatea Institutului Cartofului, iar, de curând, şi Compania Apa a început demerusrile pentru a selecta un constructor care să realizeze reţelele de apă şi canal în această zonă, unde de altfel este în curs de dezvoltare şi un centru de afaceri al Braşovului. Compania Apa ar urma să investească 3,8 milioane de lei cu tot cu TVA pentru a introduce conductele.
Un spital cu 800 de paturi
Spitalul ar urma să fie edificat pe un teren de 18 hectare, iar pe 20% din suprafaţă ar urma să fie amenajate spaţii verzi. Astfel, procentul de ocupare e terenului (POT) va fi de maximum 50%, iar Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT), care este raportul dintre suprafaţa desfaşurată a construcţiei (suma suprafetelor tuturor nivelurilor) şi suprafaţa totală a terenului va fi de 2,0. Actuala organizare a sistemului sanitar braşovean nu este nici în avantajul pacienţilor şi nici al cadrelor medicale, iar actualele clădiri nu mai permit dezvoltarea, deşi aceasta se impune. În conformitate cu estimările edililor, noua unitate sanitară ar urma să aibă 800 de paturi, iar clădirea să aibă o suprafaţă totală de 120.000 de mp, astfel încât pentru fiecare dintre paturi să existe o suprafaţă de 135 mp, conform normativelor în vigoare. „Spitalul trebuie să ofere îngrijire medicală eficientă şi sigură, la nivel egal sau poate mai ridicat decât serviciile similare oferite de spitalele din Europa”, se precizează în cerinţele temei de proiectare.
Cum va fi organizat noul spital
Noul spital va avea Unitate de Primiri Urgenţe, un bloc operator cu 12 săli de operaţie, un centru de transfuzie şi o bancă de sânge, un centru de transplant, dar şi un crematoriu. În cadrul spitalului ar mai urma să fie amenajat şi un centru de cercetare, unde să fie amenajate mai multe săli de curs şi amfiteatre. De asemenea, spitalul va avea heliport, dar şi o zonă de cantină – restaurant.
În conformitate cu o decizie luată în primăvară, Spitalul Clinic Regional de Urgenţă Braşov ar urma să fie construit cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Totul face parte dintr-un acord încheiat între Primăria Braşov, Ministerul Sănătăţii şi BERD, acord în urma căruia, în primă fază, BERD va oferi consultanţă şi sprijin pentru elaborarea studiilor de fezabilitate privind construirea noului spital.
Citeşte şi:
Proiect de extindere şi modernizare a Spitalului TBC din Braşov