Braşovul este finalist în cursa pentru titlul de Capitala Tineretului din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul câştigător va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2019-1 mai 2020 şi va câştiga un premiu în valoare de 50.000 de euro.

Oraşele care merg mai departe în finala competiţiei pentru titlul de Capitală a Tineretului din România sunt: Braşov, Iaşi şi Roman. În această etapă, finaliştii au ca termen limită data de 8 octombrie pentru a depune dosarul de candidatură dezvoltat pe baza conceptelor înscrise în prima rundă. Oraşul câştigător va fi anunţat pe 10 noiembrie 2018, în cadrul Summitului Tinerilor, ediţia a III-a, la Baia Mare.

Implicarea activă a tinerilor în comunitate, încurajarea transformării în realitate a viziunii lor despre oraşele în care trăiesc, contribuie cu siguranţă la crearea unei identităţi locale şi a unei comunităţi bazate pe valori comune. Ne bucurăm că prin programul «Capitala Tineretului din România» am reuşit să facilităm un cadru de dialog între autorităţile locale şi organizaţiile de şi pentru tineret. Cu siguranţă, beneficiile unui astfel de program la nivel de dezvoltare a comunităţii locale vor fi vizibile pe termen lung”, spune András Farkas – Grupul PONT, secretar general al Guvernanţei pentru Capitala Tineretului din România.

Oraşul câştigător va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2019-1 mai 2020 şi va câştiga un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR). Premiul reprezintă un punct de pornire pentru finanţarea proiectelor propuse de oraşul câştigător, dar şi o resursă disponibilă pentru contribuţia proprie în atragerea de surse adiţionale de finanţare.

Oraşele finaliste îşi vor prezenta şi susţine candidaturile în faţa membrilor juriului de selecţie, care va analiza în prealabil candidaturile finale. Jurizarea proiectelor se va face în funcţie de o serie de criterii, printre care motivaţia care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerenţa viziunii, a misiunii şi a obiectivelor, şi corelarea proiectelor propuse cu strategii şi documente de politici publice de tineret.

Ne bucurăm că prin demersul nostru tinerii reuşesc să fie percepuţi din ce în ce mai puternic ca o resursă importantă în dezvoltarea urbană pe termen lung. Crearea unui cadru de dialog cu municipalităţile, participarea civică şi o mai mare responsabilizare personală şi comunitară, sunt angajamente pe care oraşele înscrise şi le asumă şi care le vor fi benefice nu doar în perioada desfăşurării competiţiei, ci şi pe termen lung”, a declarat Mihai Dragoş, Preşedintele Consiliului Tineretului din România.

„Proiectele tuturor celor trei oraşe finaliste anul acesta merită apreciate, doarece sunt foarte creative şi pline de entuziasm. Apreciem în mod deosebit responsabilitatea în pregătirea dosarului de candidatură şi aşteptăm cu mare interes detalierea conceptelor înscrise. Oricare dintre proiecte are potenţialul să aducă schimbări permanente în comunitate şi abia aşteptăm să fim alături de noua capitală pe acest drum frumos care urmează”,  a spus Tudor Ogner, Preşedintele Federaţiei Tinerilor din Cluj.

Programul „Capitala Tineretului din România”, care funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015, a fost iniţiat de către Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română. Prima ediţie a avut loc în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău şi Baia Mare, care deţine acest titlu începând cu 2 mai 2018.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite