Braşov: Gerul obligă patronii să reducă programul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov avertizează angajatorii că, pe perioada menţinerii codului portocaliu de ger, angajaţii trebuie să beneficieze de anumite facilităţi, iar pentru a se verifica respectarea legii au început şi controalele.

Inspectorii de muncă au efectuat în utlimele două zile 45 de controale pe aceată temă însă, nu au aplicat amenzi, patroii conformându-se legii. Totuşi, inspectorii de muncă spun că legea este destul de permisivă şi nu prea au ce face mai ales în cazul muncitorilor care lucrează în hale. „Vechea legea prevedea o temperatură minimă, de cinci grade, care să fie într-o hală pe timp de iarnă, dar, acum, se vorbeşte de temperaturi adecvate, iar acest lucru poate fi interpretat. Totuşi, noi putem aplica sancţiunea dacă demonstrăm cu ajutorul medicilor că temperatura din spaţiul în care se lucrează nu este adecvată", a explicat Dorin Senchetru, director adjunct ITM. Patronii care nu respectă legea riscă să primească amenzi de până la 2.500 de lei.

Ceai fierbinte şi pauze

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, care lucrează în aer liber, patronii trebuie să le distribuie acestora o jumătate de litru de ceai fierbinte de persoană în fiecare schimb. În plus anagajatorii trebuie să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare. În acest sens, trebuie asigurate spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător, dar şi echipament individual de protecţie.  

În situaţia în care temperaturile scăzute extreme (sub -20 de grade) se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, cum s-a întâmplat acum, în afara măsurilor amintite se va trece şi la reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, sau chiar la întreruperea colectivă a lucrului. Se va asigura continuitatea activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite