Branul cu ciobanii, francezii cu jamaicanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Suciu, coordonator ADS Braşov
Simona Suciu, coordonator ADS Braşov

O echipă de jurnalişti francezi a făcut, de curând, un reportaj la Castelul Bran. Nu ştiu ce cunoştinţe de istorie or fi având colegii noştri de peste hotare, dar au concluzionat rapid că nu e nimic de văzut la castel şi că în zonă sunt doar ciobani care vând tot felul de kitsch-uri.

Este adevărat că sunt şi nişte comercianţi care vând tot felul de chinezării care nu au nicio legătură cu obiectivul turistic. Asta este însă vina primăriei din Bran care le dă autorizaţie. Castelul însă merită cu siguramţă vizitat, fapt confirmat de cei peste un milion de turişti care îi trec pragul în fiecare an.

Comercianţi care vor să-ţi dea ţeapa sunt însă şi în buricul Parisului, cel mai vizitat oraş din Europa. Şi vorbesc din experienţă personală. La Turnul Eiffel, obiectivul major al oraşului te întâmpină nişte jamaicani zâmbitori care încearcă să-ţi vândă direct de pe tarabă miniaturi ale turnului, care costă de patru ori mai mult decât la magazinele de suveniruri. Turnuleţe au diverse culori, chiar şi auriu şi argintiu, fără nicio legătură cu culoarea obiectivului turistic, dar astea poate nu sunt kitsch-uri, dragi colegi jurnalişti din Franţa.

Şi încă un exemplu. În faţa catedralei Sacre Coeur îi revedem pe jamaicanii zâmbitori, care te asaltează şi te iau rapid de mână. Încep să-ţi împletească nişte brăţări tradiţionale. Dacă refuzi spun că nu costă nimic, dar în final nu te lasă în pace până când nu le dai câţiva euro. Şi ce să mai spunem că, dacă nu eşti atent, rămâi şi fără inelele de pe degete.

Şi dacă tot vorbim de comercianţi de kitsch-uri, pe străzile din Paris întâlnim tot femul de întreprinzători care îţi vând direct de pe cearşaf, poşete, ochelari de soare, curele şi tot felul de eşarfe, cică de firmă. Când văd poliţia, pun cearşaful pe umăr şi o rup la fugă.

Aşa că le recomand cu multă căldură jurnaliştilor francezi să facă reportaje în propria ogradă. Exemplele de mai sus, le-am trăit pe pielea mea ca turist, dar sunt convinsă că sunt multe mai multe. Şi nu doar în Paris. Între timp vă invit să vizitaţi Castelul Bran, un obiectiv turistic încărcat de istorie şi nu doar de legende. Merită să plătiţi biletul de intrare şi să vă transpuneţi în atmosfera secolelor trecute.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite