Primele 6.000 de gâşte cu gât roşu au venit să ierneze în România. Ornitologi: Din păcate, efectivele sunt în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gţsca cu gât roşu, exemplare tot mai rare FOTO Mihai Baciu
Gţsca cu gât roşu, exemplare tot mai rare FOTO Mihai Baciu

La prima acţiune de monitorizare din sezonul 2018-2019, specialiştii de la Societatea Ornitologică Română(SOR) au numărat 5.993 de exemplare, un număr mult mai scăzut decât acum câţiva ani. Pentru acest lucru a fost nevoie de prezenţa biologilor şi a observatorilor SOR în mai multe arii naturale protejate unde iernează gâştele.

Numărătoarea sincron (mai mulţi observatori numără gâştele din locuri diferite în acelaşi timp) a fost efectuată în toate cele şase situri din proiect: Complexul Delta Dunării-Razim-Sinoe, Balta Mică a Brailei, Balta Albă-Amara-Jirlău, Lacul Strachina, Gura Ialomiţei-Berteştii de Sus şi Iezer Călăraşi. Toate sunt arii natural protejate sau situri Natura 2000 de mare importanţă pentru această specie.  Cele mai mari efective de gâşte cu gât roşu au fost descoperite la Pardina, în Delta Dunării şi la Balta Albă.A Aici au fost numărate peste 4.000 de exemplare.  

În celelalte cartiere de iernare, biologii de la SOR au descoperit numere mici de gâşte, numai câteva sute." Este o surpriză neplăcută pentru SOR, dat fiind faptul că de obicei, la numărătorile din luna noiembrie găsim între 5000 şi 10.000 de exemplare, ca la orice început de iarnă. Din păcate, efectivele de gâscă cu gât roşu pe care le observăm an de an sunt în scădere încă din 2016. 

Observatorii de la SOR au numărat însă mai mulţi indivizi ai altei specii de gâscă sălbatică – gârliţa mare (Anser albifrons), cu peste 197.000 de exemplare, dar şi 1.500 de gâşte de vară (Anser anser). La capitolul rarităţi, au fost înregistrate 8 exemplare de gârliţă mică (Anser erytropus) şi 11 de gâscă de semănătură (Anser fabalis). 

De obicei, cele mai mari numere de gâşte sălbatice sunt văzute, în România, abia la mijlocul lunii decembrie, când echipa de peste 30 de observatori ai SOR va efectua din nou monitorizări în cele mai importante situri pentru gâştele sălbatice. În acelaşi timp, au loc numărători similare ale partenerilor noştri din Bulgaria şi din Ucraina, celelalte două ţări în care ierneaza cea mai rară gâscă sălbatică", au anunţat reprezentanţii SOR. 

Patrulă comună antibraconaj

Dincolo de activităţile din schema de monitorizare, SOR a început activitatea în prima patrulă antibraconaj, la Balta Albă şi Balta Mică a Brăilei. În prima vizită, alături de rangerii de la Parcul Balta Mică a Brăilei şi vânătorii de la AGVPS, biologii SOR nu au găsit nicio încălcare a legii. 

"Din păcate, a fost înregistrat un alt fenomen îngrijorător, deranjul gâştelor la locurile de înnoptare. Conducătorii de ambarcaţiuni cu motor sunt cei care deranjează păsările dimineaţa devreme, chiar înainte ca ele să plece spre locurile de hrănire. Bărcile cu motor sunt una din ameninţările la adresa gâştelor, care pot chiar să părăsească locurile de înnoptat", au precizat ornitologii. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite