Superba clădire a fostului hotel „Bristol” din Brăila, ajunsă o ruină, poate fi salvată. După 15 ani de proces, există, în sfârşit, un proprietar oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul vechi al Brăilei, în care funcţiona acum 100 de ani hotelul „Bristol”, iar pe vremea regimului comunist hotelul „Pescăruş", a ajuns în prezent o adevărată ruină. În ultimii ani, imobilul s-a degradat continuu, iar autorităţile locale s-au declarat în imposibilitatea de a interveni, deoarece nu exista un proprietar care să fie tras la răspundere. De câteva săptămâni, lucrurile stau altfel.

Procesul dintre moştenitorii care revendicau clădirea şi firma privată care a preluat-o în anii '90 de la stat s-a finalizat, după mai bine de 15 ani. Justiţia a hotărât că moştenitorii care revendicau clădirea vor fi despăgubiţi în bani de statul român, iar construcţia ca atare rămâne în proprietatea "Unita Turism", firma care a preluat-o în anii 90, atunci când s-a privatizat "Traian" SA, urmaşa fostului Oficiu Judeţean de Turism Brăila.

Directorul „Unita Turism” Brăila, Sorin Boşneag, spune că, de drept, clădirea aparţine firmei „Crown Internaţional”, care a cumpărat-o, la preţul pieţei, în urmă cu circa 16 ani. „Firma«Crown» intenţiona să o consolideze, însă nu a mai apucat deoarece au apărut moştenitorii care au deschis un proces, spunând că«Unita Turism» nu avea dreptul să vândă imobilul. A urmat un lung proces care s-a finalizat în luna decembrie a anului trecut. Acum lucrurile sunt clare. Moştenitorii vor fi despăgubiţi în bani, iar imobilul aparţine firmei «Crown». Mai sunt de rezolvat câteva aspecte legate de cartea funciară a imobilului, apoi firma respectivă va putea să facă orice doreşte cu clădirea”, a declarat Sorin Boşneag.

image

Astfel, după ani de zile în care imobilul a fost lăsat să ajungă, practic, o ruină, proprietarul va putea începe lucrările de consolidare. Iar dacă nu o va face, Primăria Brăila îl va putea sancţiona, măsură pe care până acum nu o putea lua deoarece, din punct de vedere juridic, nu se ştia cui aparţine de fapt această clădire.

În prezent, fostul hotel „Pescăruş„ reprezintă un adeăvat pericol public pentru trecătorii de pe Str. Mihai Eminescu, din cauza bucăţilor de tencuială care se desprind de pe faţadă. În urmă cu un an, faţada i-a fost acoperită cu o bucată mare de pânză care să îi mascheze urăţenia, însă între timp aceasta s-a rupt în mai multe locuri, astfel că imaginea oferită de această clădire acoperită cu acea pânză zdrenţuită este de-a dreptul jalnică.

Istoria unei clădiri de referinţă a Brăilei

Clădirea aflată acum în ruină a fost construită în 1892, după cum precizează Maria Stoica în volumul "Brăila - Memoria oraşului", de către arhitectul Paul Mihail. Iniţial a fost casă de modă a fraţilor Geavide. Ulterior, a fost cumpărată de bogatul negustor Hirschorn, care a decis să o transforme în hotel. Practic, a fost realizată o nouă construcţie, cu două etaje, care însă s-a fisurat imediat după finalizare.

image

Faţada a fost refăcută, de această dată mult mai temeinic, în stil eclectic, de factură academică, ce se distinge prin axele sale monumentale. Aşa a luat fiinţă hotelul «Bristol», care a fost decorat cu mobilier importat de la Berlin, impunând, pentru câţiva zeci de ani, noi standarde de calitate pentru industria hotelieră brăileană.

Clădirea a fost naţionalizată în 1950, de la Clementina Hirschorn, iar hotelul "Bristol" s-a transformat în "Pescăruş" şi a intrat în patrimoniul fostului Oficiu Judeţean al Turismului. În 1990, odată cu reorganizarea unităţilor economice de stat, a fost transferat în patrimoniul nou înfiinţatei SC "Traian" SA.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite