FOTO Cum renaşte, la Brăila, cel mai vechi sediu de sucursală a Băncii Naţionale. Se investesc 5 milioane lei pentru a reda clădirii frumuseţea iniţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai vechi sediu din ţară al unei sucursale a Băncii Naţionale se află la Brăila. Clădirea, intrată acum în patrimoniul UNESCO, încadrată ca monument istoric clasa B, a fost inaugurată în 1886, la doar doi ani după sediul central al BNR din Bucureşti.

De-a lungul timpului, sediul din Brăila şi-a păstrat forma iniţială, fapt ce acum îi creşte foarte mult valoarea de patrioniu. Intrată în reabilitare din 2014, clădire începe să îşi recapte strălucirea de altădată.

"Lucrările nu sunt terminate dar, în linii mari, imobilul capătă forma finală, a celei de la 1886, de la inaugurarea acestui sediu. S-au respectat întocmai prevederile planului original. Ceea ce se vede acum este exact la fel cum arăta la inaugurare, în 1886. Practic, sucursalele din Brăila, Galaţi şi Craiova au avut acelaşi proiect de sediu, însă doar la Brăila a rămas clădirea după proiectul original şi este a doua ca vechime după sediul central al BNR din capitală. Ca nivel de execuţie a lucrărilor, suntem undeva la 80% şi cred că în cursul lunii aprilie vor fi terminate", spune Ionel Ghilinţă, directorul Sucursalei BNR Brăila.

Lucrările de reabilitare sunt executate de firma gălăţeană "Dedal Bahamat" SRL, valoarea contractului atribuit în 2014 fiind de circa 5 milioane lei, plus TVA.

Deja exteriorul clădirii a fost finisat, recăpătându-şi aspectul din secolul XIX. {i interioarele au fost readuse la viaţă în mare parte, muncitorii restaurând stucaturile, încadraturile şi celelalte elementele de decor ale camerelor. Ca element de noutate, clădirea beneficiază acum de o asală de evenimente, ce a fost amenată în zona careului de ghişee unde pe vremuri se predau şi se ridicau banii. Marmura de Ruşchiţa, ornamentele înnobilate cu foiţă de aur şi candelabrele din bronz, care urmează să fie restaurate şi aşezate pe poziţie, vor da acestei încăperi spaţioase un aer aparte. Asta în contextul în care, lângă aceste elemente clasice vor fi amplasate câteva facilităţi moderne – televizoare cu ecran uriaş, aparatură de sonorizare – care vor fi folosite în timpul simpozioanelor organizate aici.

image

Sucursala BNR Brăila a fost închisă timp de un deceniu în perioada 2000 – 2010. Directorul Ionel Ghilinţă explică de ce s-a luat această pauză şi de ce s-a hotărât reactivarea filialei şi reabilitarea vechiului sediu: „~n perioada 2000 – 2010, în contextul reorganizării BNR, au fost desfiinţate 22 de sucursale, printre care şi Brăila. În 2010 s-a hotărât reînfiinţarea sucursalei brăilene. De ce? Unul dintre motive a fost acela că încă mai avea sediul propriu, în această clădire frumoasă de patrimoniu, încadrată ca monument istoric clasa B, aflată pe lista UNESCO. Legea de înfiinţare a Băncii Naţionale a României datează de la 1880, promotorii acestui proiect fiind I.C. Brătianu, preşedintele PNL la vremea respectivă şi Eugeniu Carada. Astfel, pe Lipscani, în Bucureşti, apare primul sediu al BNR. Tot prin legea de înfiinţare se prevedea în mod expres faptul că se vor înfiinţa sucursale la Iaşi, Brăila, Galaţi şi Craiova.

La 16 martie 1881 se înfiinţează sucursala Brăila. S-au cumpărat două loturi de teren în zonă şi în perioada 1881 - 1886 s-a construit clădirea pe care o cunosc toţi brăilenii. Până la mutarea în noul sediu, sucursala Brăila a funcţionat, cu chirie, în clădirea fostei Bănci Agricole, din Centrul Vechi. Clădirea de aici a fost şi a rămas proprietatea Băncii Naţionale a României. Din 1886, de la inaugurare, sucursala BNR Brăila a funcţionat cu două întreruperi: după al doilea Război Mondial, când, după un cutremur, s-a impus restaurarea clădirii, şi în perioada 2000 – 2010”, explică directorul Ghilinţă.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite