Proiecte de zeci de milioane de euro, prelungite pentru mandatul viitorului CLM Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali au votat, într-o şedinţă extraordinară, prelugirea celor trei proiecte   FOTO adevarul.ro
Consilierii locali au votat, într-o şedinţă extraordinară, prelugirea celor trei proiecte   FOTO adevarul.ro

Vechiul Consiliu Local Municipal Brăila îşi pasează restanţele spre noul consiliu. Consilierii municipali s-au întâlnit în vechea formulă, astăzi, în cadrul unei şedinţe extraordinare, pentru a vota continuarea implementării a trei proiecte investiţionale după data de 30 iunie.

Este vorba despre proiecte în valoare de zeci de milioane de euro care ar fi trebuit să fie gata încă de anul trecut.  Potrivit primarului încă în funcţie, Aurel Simionescu, motivul din spatele prelungirilor în cazul - "Bulevardului Dorobanţilor", "Teatrului Maria Filotti" şi centrului comunitar "Bunici şi nepoţi" -, este unul diferit pentru fiecare proiect.

"Noi am aprobat în luna decembrie 2015 prelugirea câtorva proiecte, termenul pentru ele fiind 30 iunie, mai puţin în cazul Bulevardului Dorobanţi, care este de mai multă vreme. La Dorobanţi, doresc cei de la Autoritatea de Management a Programului, să fie scrisă exact data când se va încheia.

Deci nu doi ani cum este trecut acum, ci să scrie acolo că «până la 31 decembrie 2018». În rest, nu este altă chestiune. La celelalte două, am luat această decizie pentru că a apărut o nouă instrucţiune care dă voie să fie prelungite până la 1 noiembrie aceste proiecte. Noi terminăm Teatrul în termenul stabilit, dar rămâne o îndoială vizavi de ceea ce trebuie făcut după.

Adică mai trebuie făcut auditul financiar, promovarea, conferinţa de închidere etc. Noi vom termina până în 24 - 25 iunie cu pusul tablei pe acoperiş, cel puţin aşa este promisiunea respectivă, dar toate celelalte lucruri care sunt legate de încheierea efectivă a proiectului vor mai dura probabil în jur de două - trei săptămâni şi atunci e vorba de prelungirea respectivă pe care trebuie să o aprobăm.

La partea de «Bunici şi nepoţi» este o discuţie mai veche, există şi un litigiu cu constructorul vizavi de chillerul care trebuia pus acolo. Ei au pus un chiller care nu corespunde. Este o motivaţie că acela nu se mai fabrică în forma pe care a licitat-o. Probabil că ideal ar fi să îl scoatem din proiect şi să îl achiziţionăm separat. Dar la partea de construcţie, de proiect în sine, este terminat «Bunici şi nepoţi». Este vorba doar de acest utilaj, unde suntem într-o discuţie de şase luni de zile cu constructorul", a explicat Simionescu.

Proiectele la care face referire primarul au fost primite cu mare speranţă de brăileni, însă treptat s-au transformat într-o dezamăgire. Cel puţin în cazul reabilitării bulevardului Dorobanţilor, care a costat peste 20 milioane de euro, şi care nu este gata nici la ora actuală, deşi lucrările au început încă din 2012. De această investiţie sunt legate mai multe scandaluri. Inclusiv primarul Aurel Simionescu – care urmează să îşi înceteze mandatul zilele acestea – a avut de dat explicaţii la DNA în legătură cu felul cum au fost atribuite lucrările. Simionescu a stat în arest în luna februarie a acestui an, iar acum este cercetat în stare de libertate.

Consilierii locali care urmează să îşi înceteze mandatul în această săptămână au aprobat cele trei proiecte supuse votului astăzi. Doar câţiva liberali s-au împotrivit, solicitând ca decizia legată de această chestiune să fie lăsată în seama noului CLM, care urmează să fie validat peste câteva zile.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite