Piaţa materialelor de construcţii, la Brăila, este în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să supravieţuiască, vânzătorii de materiale de construcţii au redus adaosurile comerciale la minimul istoric. Criza s-a simţit cel mai acut în domeniul construcţiilor, a căror cădere pe piaţa brăileană a fost de 80%, mai ales că, în acest an, cu excepţia ANL-urilor, nu s-au construit decât case particulare.

Lipsiţi de vânzări care să suplinească scăderile generate de criză, comercianţii au găsit soluţii de avarie.

„Am scăzut adaosurile comerciale la limita suportabilităţii. Acoperim cu ele salariile, fără bonusuri , şi utilităţile. Dacă ar scădea vânzările cu 5% în această perioadă, ar trebui să aducem de acasă bani de apă şi curent. Dar măsura a fost foarte bună, pentru că de când am scăzut preţurile la minim, am început să înregistrăm creşteri care ne-au adus la acelaşi volum de vânzări ca anul trecut", ne-a declarat Radu Laurenţiu, director de zonă la Oil Company, filiala Brăila.

image

Doar 50% vânzări

Şi la Duralex, firmă care dă consultanţă şi execută orice tip de construcţii civile şi nu numai, vânzările se cifrează în medie, în acest moment, la 50% faţă de anul trecut.

„Practic, am ajuns la nivel al vânzărilor de 50% faţă de anul trecut. Abia în lunile august şi acum în septembrie s-a mişcat ceva. Dar se vede că grosul vânzărilor îl fac cei care execută doar reparaţii şi îmbunătăţiri ale locuinţelor deja existente, mult mai puţin este vorba de construcţii noi, făcute de la zero", ne-a declarat Nicuşor Dragu, de la „Duralex".

Polistirenul, la putere

Cel mai bine, anul acesta, a mers polistirenul. Oamenii au înţeles că o bună izolare termică a locuinţei aduce un câştig la bugetul familiei.

„Dacă gândeam prost, spuneam că dacă nu sunt bani de întreţinere, la iarnă închidem căldura şi tremurăm de frig. Dar am gândit normal şi am investit nişte bani în izolarea termică. În doi-trei ani se amortizează lucrarea care poate mări randamentul termic al unei case chiar şi cu 50%", ne-a declarat Ilie Pascu, unul dintre cei care au înţeles că o investiţie se face când materialele sunt ieftine.

Cine are bani, să investească!

Toţi comercianţii de materiale de construcţii spun că preţuri scăzute ca anul acesta, probabil, nu vor mai fi întâlnite curând, iar o investiţie făcută acum este mai ieftină cu 25-30% faţă de anul 2008. Practic, betonul a ajuns la jumătate de preţ, iar, cine are bani n-are motive să stea pe gânduri.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite