Marcica Lupu şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara de la Pedagogic are o experienţă didactică de 36 de ani
Profesoara de la Pedagogic are o experienţă didactică de 36 de ani

De 36 de ani predă muzica şi dirijează coruri. Profesor consacrat, conduce prestigiosul cor „Trison". Marcica Lupu a fost director al Şcolii Populare de Arte şi a obţinut premii în ţară şi străinătate

Profil

Născută: 5 iunie 1950, Brăila.

Studii: Conservatorul „Ciprian Porumbescu" Bucureşti.

Ocupaţie: Profesor de educaţie muzicală la Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius".

Familie: Căsătorită, un fiu.

Marcica Lupu se identifică, de ani buni, cu pasiunea ei pentru muzică.

Învăţătoarele şi educatoarele tinere din Brăila i-au trecut prin mână, iar din anul 1994, predă educaţia muzicală la Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius".

I-a îndrumat pe copiii de la Şcoala nr. 28 şi a fost profesor la Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti „Sf. Roman Melodul".

A condus Şcoala Populară de Arte, actuala „Vespasian Lungu". Soţul Marcicăi Lupu, Ştefan, este, de asemenea, dirijor de cor şi dascăl recunoscut, iar fiul, Ionuţ, e pasionat de muzică.

„Împreună cu soţul am pus la punct adevărate ateliere de creaţie, în timpul vacanţelor şcolare", ne-a mărturisit profesoara.

Un palmares impresionant

Profesor gr. I la Liceul Pedagogoc din anul 1994, când a obţinut locul II pe ţară la concursul de titularizare, cu media 9,15,  Marcica Lupu şi-a adus din plin contribuţia la promovarea muzicii în Brăila.

A absolvit Facultatea de Muzică din Braşov în 1974, apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, în 1982.

La Şcoala nr. 28 Brăila a dirijat un cor format din 100 de copii.

„Am realizat lucruri deosebite şi am obţinut, şapte ani la rând, locurile I, II şi III pe ţară", ne-a spus dascălul pasionat de muzică.

Marcica Lupu a condus corul Sindicatului Învăţământ zece ani (locul I în 1989), precum şi Şcoala de Arte, între 1978 şi 1982.

A fost, totodată, lector la Colegiul Pedagogic „Petre Andrei" (2001-2005).

În 2008, şi-a luat masteratul în Administraţie Publică, la Universitatea „Constantin Brâncoveanu", obţinând nota 10 cu lucrarea de dizertaţie „Managementul şcolar de azi şi de mâine".

Pentru merite deosebite, profesoara de aducaţie muzicală a primit  „Meritul pentru Învăţământ", clasa a III-a, şi „Gheorghe Lazăr", clasa a II-a.

Locuri fruntaşe la concursuri internaţionale

Afară de realizările pe plan local şi naţional, Marcica Lupu - mentorul Corului „Trison" - a obţinut succese dincolo de graniţele ţării şi a dus cântul românesc în toată Europa.

Amintim participarea la Festivalul de la Miedzyzdroje, Polonia (1996) şi pe cel din acelaşi an, de la Atena.

Au urmat festivalurile de la Edipsos şi Tripolis (Grecia, 1997), Preveza (2001, locul III) şi Salonic (2003 şi 2005).

În 2006, „Trison" a fost preferatul publicului la Sankt Petersburg.

Acelaşi susces l-a obţinut la Riva del Garda (Italia, 2007).

„Trison" a excelat, totodată, la concursurile internaţionale de muzică religioasă.

A obţinut locul III şi medalia de bronz la Preveza, Grecia, în 2001, şi o alta, tot de bronz, la Sofia, în anul 2004. Şi exemplele pot continua.

Ce-i place

Îmi place corectitudinea. Îmi place să-mi ţin promisiunile, mai ales faţă de elevii cu care lucrez. Îmi place muzica, în special muzica vocală. Agreez aproape orice gen de muzică, practic, n-aş putea trăi fără ea.

Ce nu-i place

Nu agreez minciuna, făţărnicia şi ipocrizia. Nu-mi place superficialitatea, am preferat să fac întotdeauna lucrurile „ca la carte". De aceea, nici nu am avut emoţii la toate concursurile şi spectacolele la care am participat, în ţară şi străinătate.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ne puteţi spune în legătură cu bogata dvs. activitate didactică?

„Cele mai mari satisfacţii profesionale le-am avut la catedră. Educatoarele şi învăţătoarele tinere din Brăila sunt rezultatul muncii mele. Este vorba de practica pedagogică la educaţia muzicală, lucrările de diplomă şi dizertaţie de la absolvirea colegiului pedagogic şi lucrările de gradul I pentru învăţătoarele şi educatoarele pe care le-am îndrumat".

Ca şi dirijor de cor, care ar fi, în opinia dvs., cele mai importante realizări?

„Realizările au fost pe două planuri, la fel de importante. Pe de o parte, olimpiadele şcolare corale, pe de altă parte, festivalurile şi concursurile naţionale şi internaţionale. Am obţinut numeroase locuri I şi II, inclusiv în 2001, la Bucureşti, unde am participat cu un cor format din 80 de elevi, fete şi băieţi".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite