Anchetă fără precedent în fotbalul din România: 48 de meciuri suspecte de blat în 7 luni. Cum a ajuns Brăila asociată cu mafia internaţională de pariuri sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pariurile sportive reprezintă o afacere uriaşă, de zeci de miliarde de dolari
Pariurile sportive reprezintă o afacere uriaşă, de zeci de miliarde de dolari

Comisia de integritate din cadrul Federaţiei Române de Fotbal anchetează 48 de meciuri despre care există suspiciuni că au fost trucate pentru câştiguri exorbitante la casele de pariuri. În paralel, un raport internaţional recent menţionează partida CF Brăila - Gloria Buzău, din Liga 2, la capitolul "noi tendinţe" în trucarea meciurilor de fotbal.

Un meci de fotbal din Liga 2 a României, CF Brăila - Gloria Buzău, este menţionat într-un raport recent al unei organizaţii independente a caselor de pariuri sportive din Europa, intitulat "Annual fixed matches. Report 2015". 

Partida a avut loc pe data de 5 mai 2015 în cadrul play-off-ului ligii secunde a campionatului românesc şi ş-a terminat cu scorul de 3-2 pentru CF Brăila. Raportul respectiv menţionează partida ca un "meci aranjat", în cadrul unei secţiuni intitulate "Noi tendiţe în trucarea meciurilor de fotbal".

Încadrarea meciului ca fiind aranjat a avut la bază premiza că, la casele de pariuri, investitorii au avut opţiunea de a pune bani pe acest meci pe varianta "1; over 2.5". Ceea ce se traduce prin victoria echipei gazde şi minim 3 goluri marcate în total. Raportul nu menţionează şi cota oferită de casele de pariuri pentru alegerea acestei opţiuni, dar pornind de premiza că a fost vorba de două echipe apropiate în clasement, ar fi putut ajunge la 3:1, adică 3 lei câştigaţi pentru 1 leu investit.

În acelaşi timp, nici nu se poate afla dacă cineva s-a îmbogăţit sau nu în urma acesui meci pentru că pariurile sunt plasate de obicei la case de pariuri din Asia, a căror politici de confidenţialitate se aseamănă, în bună măsură, cu cele ale băncilor elveţiene. Acelaşi raport menţionează că aceste case de pariuri din Asia rulează sume colosale de bani, care se învârt în jurul a 80 de miliarde de dolari săptămânal.

Mai jos, un rezumat al meciului încadrat ca blat:

Preşedintele CF Brăila, Valentin Avramescu, afirmă că nu a văzut nici un fel de neregulă la meciul vizat de raportul FederBet. Acelaşi Avramescu spune, însă, că nu poate garanta pentru întreaga echipă de fotbal, motiv pentru care va solicitat sprijinul Comisiei de Integritate a FRF în lămurirea situaţiei.

"Vom trimite Comisiei de Integritate a FRF o adresă prin care solicităm mai multe detalii despre această presupusă implicare a noastră în meciuri trucate. Să vedem ce argumente susţin această acuzaţie. Pentru că acuzaţiile sunt grave, iar cei care le-au făcut trebuie să aducă şi probe în acest sens. Noi, conducerea, nu avem cunoştinţă despre astfel de practici, dar nici nu putem spune că nu este aşa. Nu putem garanta pentru toţi cei care sunt la CF Brăila, de aceea vrem să facem lumină în acest caz. Iar în funcţie de răspunsul pe care îl vom primi vom continua demersurile pentru aflarea adevărului. Vom apela şi la Poliţie dacă va fi cazul", a declarat, pentru presa locală, Valentin Avramescu.

În mod paradoxal, CF Brăila a fost unul dintre primele cluburi din ţară care au solicitat FRF scoaterea de la pariuri a meciurilor din Liga a II-a.

CF Brăila este în pragul falimentului şi ar putea fi forţată să o ia de la zero în Liga a V-a 

blatbr

La ora actuală, CF Brăila are datorii de circa 730.000 lei. Echipa a terminat pe locul 6 actuala ediţie a Ligii a II-a şi ar putea intra în faliment, situaţie în care va fi retrogradată în Liga a V-a.

Anchetă de amploare a FRF

În paralel, Comisia de Integritate a FRF derulează propria anchetă cu privire la suspiciuni de meciuri trucate în care sunt implicate 48 de partide din primele trei ligi, desfăşurate în ultimele şapte luni. Departamentul de Integritate strânge dovezi de câteva luni, iar Costin Negraru, managerul acestui departament, a anunţat primele rezultate.

"Avem indicii că unele meciuri din primele trei eşaloane ar fi fost trucate. Până la iarnă, sperăm să avem probe suficiente pentru a dovedi că jocurile au fost aranjate. Sunt fotbalişti care au discutat cu noi sub protecţia anonimatului, iar faptul că identitatea lor nu s-a aflat înseamnă că la FRF s-a schimbat ceva. Noi le oferim protecţie, fotbaliştii nu mai sunt intimidaţi când intră în contact cu Federaţia", a declarat oficialul FRF.

Potrivit unor surse din FRF, în anchetă ar fi implicată şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

Citiţi şi:

INTERVIU Consilierul lui Michel Platini a venit la Bucureşti pentru a analiza problema blaturilor din fotbal: “Cluburile cu probleme sunt expuse pariorilor”

Victorie mare a poliţiei în lupta cu mafia pariurilor: singaporezul Dan Tan, „creierul” operaţiunii de aranjare a meciurilor, a fost reţinut!

Brăila Echipa fanion a Brăilei a terminat campionatul pe locul VI, în Liga a doua, dar s-ar putea prăbuşi tocmai în Liga a cincea, din cauza falimentului

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite