UPDATE Europarlamentare 2014. Live text. Prezenţă bună la vot în judeţul Botoşani, 32.29% dintre botoşăneni şi-au ales europarlamentarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii duc deocamdată greul alegerilor la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Pensionarii duc deocamdată greul alegerilor la Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Alegeri europrlamentare 2014, judeţul Botoşani. Botoşănenii se pregătesc să meargă la vot pentru alegerile europarlamentare. Un număr de 362.745 de locuitori ai judeţului Botoşani au drept de vot şi au fost înscrişi la cele 420 de secţii de votare amenajate în oraşe şi comune. Cei mai mulţi alegători sunt în circumscripţia 7 a municipiului Botoşani.

UPDATE 22.30 Numărul botoşănenilor care au trecut pe la urne a trecut de 30%. Mai precis conform statisticilor Biroului Electoral Central, 32.29% dintre botoşăneni şi-au exercitat dreptul de vot. Odată cu apariţia primelor rezultate prin exit poll-uri au început şi petrecerile pe la sediile partidelor politice. 

UPDATE 20.45 S-au înmulţit alegătorii la urne pe ultima sută de metri. Conform ultimelor date oferite de Biroul Electoral Central 27,39% dintre botoşăneni şi-au exercitat dreptul de vot până la ora 19.00. După o perioadă de acalmie, oamenii au ieşit la vot pe răcoare.

UPDATE 20.30 Deţinuţii din Penitenciarul Botoşani care nu au interdicţie în a-şi exercita dreptul de vot au fost la urne. Din cei peste 1200 de puşcăriaşi, 674 au votat. cu ajutorul urnelor mobile care au fost trimise de la o celulă la alta.

UPDATE 18.00 Biroul Electoral Central arată că la Botoşani prezenţa la urne a mai crescut cu câteva procente. Dacă la ora 13.00 se înregistra o prezenţă la vot de 12,70%, la ora 16.00, procentul creşte până la 19,52%. Judeţul Botoşani se află peste media naţională de 18,41% privind exercitarea dreptului la vot ocupând poziţia 17 în topul naţional. Oltul se menţine pe primul loc cu 25,07%. Secţiile de votare încep însă să devină însă din ce în ce mai pustii. 


UPDATE 16.00 Prima secţie de votare din judeţul Botoşani cu prezenţă la vot de 100%. Este vorba de secţia numărul 397 din satul Gorovei, comuna Văculeşti. Pe listele electorale au fost înscrişi 32 de persoane, atâţia oameni având drept de vot în sta, iar până la ora 15.00 toţi au trecut pe la urne. Este singura localitate din judeţ, unde prezenţa la vot este de 100%.

UPDATE 14.50 O nouă comunicare a Biroului Electoral Central privind prezenţa la vot. În judeţul Botoşani la ora 13.00 la o diferenţă de trei ore de la prima comunicare procentul prezenţei la vot a crescut de la 5,01% până la 12,70%. Cu această prezenţă la vot, judeţul Botoşani se situează peste media naţională din acest punct de vedere. Judeţul Olt rămâne în top cu 17,62% în timp ce pe ultimele locuri se află Maramureşul cu 9,02% şi Timişul cu 9,92%

UPDATE 14.00 Toţi şefii administraţiei locale au votat. Alături de aceştia au fost prezenţi la urne şi lideri politici dar şi candidaţii din Botoşani la europarlamentare. Primul care şi-a exprimat opţiunea la europarlamentare a fost, primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc.

portariuc la vot

Acesta a votat la una dintre secţiile de votare de la Colegiul Naţional A.T. Laurian. ”Am votat pentru o Românie puternică,pentru o Europă puternică. Europarlamentarele au o mare importanţă pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor”, a precizat edilul botoşănean.  La o altă secţie de votare de la şcoala numărul 11 a votat şi prefectul Costică Macaleţi împreună cu soţia.

macaleti

”Am votat pentru o Românie prosperă, unde să o ducem mai bine”, a precizat reprezentantul Guvernului după ce a băgat buletinul în urnă. Ultimul a fost prezent la urne, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, care a venit şi acesta împreună cu soţia.

turcanu

”Am votat pentru viitorul României şi al Botoşaniului în Europa. Sper să avem şi noi Botoşaniul un reprezentat în Parlamentul Europei”, a precizat şeful Consiliului Judeţean. Pe la urne au trecut şi liderul PDL Botoşani, Cătălin Flutur, dar şi viceprimarii Botoşaniului sau liderul Forţei Civice, Cristian Roman. Cei trei candidaţi la europarlamentare din Botoşani şi-au exprimat şi ei opţiunea până la ora 14.00. Este vorba de Mihai Ţurcanu, Daniel Botezatu şi Oana Saucă, ultima votând la o secţie din oraşul Săveni.     

UPDATE ora 12.10 Biroul Electoral Central a comunicat PREZENŢA LA VOT, la ora 10.00, pentru alegerile europarlamentare. În judeţul Botoşani până la ora 10.00, în trei ore de scrutin au votat 5,01% dintre alegători. Mare lor majoritatea sunt din mediul urban şi sunt persoane de vârsta a treia.

votanti

Reprezentanţii secţiilor de votare spun că numărul alegătorilor va creşte după ce se termină serviciul religios de la bisericile din judeţ. În funcţie de prezenţa la vot judeţul Botoşani se află pe locul al 18 lea în topul naţional. Cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat în judeţul Olt cu 7,80%.

UPDATE ora 11.45 Deocamdată cei mai mulţi botoşăneni încă nu au trecut pe la secţiile de votare. Pensionarii au fost cei care şi-au exprimat masiv dreptul la vot. Aceştia au venit încă de la deschiderea secţiilor de votare pentru a pune ştampila pe candidatul preferat. Numai la secţia de votare 47, au votat în jur de 100 de pensionari. ”Votăm ca să fie mai bine, va să ne privească lumea cu alţi ochi, să fie aleşi capabili să ne reprezinte în faţa celorlalte ţări. Pe tineri văd că nu îi prea interesează de soarta lor şi de a celorlalţi”, declară, Petru Târâţă un pensionar MAPN.Petru Tărâţă, unul dintre pensionarii botoşăneni care s-au dus de la primele ore ale dimineţii să voteze

tarata

Europarlamentare 2014, Botoşani. Conform datelor statistice oferite de Autoritatea Electorală Permanentă 362.745 de botoşănenii sunt aşteaptaţi la urne în judeţul Botoşani. 

În şcoli, case de cultură sau primării, 420 de secţii de votare au fost deja amenajate şi verificate de pompieri şi comisii pentru a respecta normele în vigoare. Până în momentul de faţă nu au fost constatate deficienţe grave şi nici nu au existat situaţii de neautorizare a unei secţii de votare.  

Cei mai mulţi alegători sunt din municipiul Botoşani, pe listele electrotale aflându-se înscrişi 102.061 locuitori ai municipiului. Aceştia au la dispoziţie 85 de secţii de votare la licee, şcoli şi grădiniţe. 

Pe locul doi ca număr de cetăţeni cu drept de vot se află municipiul Dorohoi, cu 25.865 de alegători, urmat de oraşele Darabani cu 10.108 şi Flămânzi cu 9256. Biroul Electoral Judeţean este format din 14 membri,  preşedinte fiind judecătorul David Smochină. Până în prezent nu au fost semnalate incidente electorale. 

În rândul candidaţilor la europarlamentare se regăsesc şi trei botoşăneni, Daniel Botezatu şi Saucă de la Forţa Civică şi Mihai Ţurcanu din partea PNL.

Vă recomandăm şi:

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite