Europarlamentare 2014 - nu ştii cu cine să votezi? Trei teste online te vor ajuta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă nu ştiţi cu cine să votaţi, atunci aplicaţiile acestea vă ajută FOTO Shutterstock
Dacă nu ştiţi cu cine să votaţi, atunci aplicaţiile acestea vă ajută FOTO Shutterstock

Alegerile europarlamentare 2014 se organizează mâine. De dimineaţă se vor deschide secţiile de votare. Ştiţi cu cine să o faceţi? Internetul vă ajută cu trei teste care vă vor arăta ce partid sau candidat vi se potriveşte.

La alegerile europarlamentare 2014 participă diferite partide şi candidaţi independenţi. Mulţi dintre noi nu ştim cu cine să votăm şi avem nevoie de un îndreptar de ideologii. Am descoperit trei site-uri care fac acest lucru. 

Mai multe detalii despre ele, puteţi găsi mai jos. 

<strong><a href="http://www.euvox.eu/" target="_blank" rel="nofollow">EUvox 2014</a></strong>

 

E o aplicaţie făcută de olandezi, elveţieni şi ciprioţi de la patru universităţi. Site-ul este disponibil în limba română.

Înainte de a porni testul trebuie să spuneţi cetăţenia, judeţul, sexul, anul naşterii, şcoala absolvită şi interesul pentru politică.

image

Întrebările, 30 la număr, sunt pe diverse teme, de la căsătoria între persoanele de acelaşi sex, politica fiscală sau cea migraţionistă. Putem să răspundem prin Total de acord, De acord, Neutru, Împotrivă, Total Împotrivă, Nu ştiu.

EUvox are întrebări adaptate la România, inclusiv privind exploatarea gazelor de şist.

image

La final veţi primi mai multe întrebări. Şi veţi amplasa partidele în funcţie de ideologie, dacă le consideraţi de stânga sau de dreapta - economic şi apoi în funcţie de viziunea asupra stilului de viaţă sau euroscepticism.

image

La final veţi primi rezultatele voastre.

<strong><a href="http://www.openpolitics.ro/testvot-eu" target="_blank" rel="nofollow">OpenPolitics.ro</a></strong>

 

Oferă un test personalizat pentru România, fiind o aplicaţie interactivă disponibilă la toate alegerile din 2008 şi până astăzi. Testul poate fi făcut în română sau maghiară.

Sunt 34 de întrebări şi putem răspunde de la Complet de acord la Complet Dezacord. Fiecare întrebare are şi detalii, în caz că nu ne pricepem foarte bine şi nu avem un context bine stabilit.

image

La final, după 34 de întrebări primiţi întrebările clase privind vârsta, sexul, localitatea şi opţiunea voastră politică, dacă există deja.

Apoi primiţi un grafic prin care vă sunt evidenţaţi candidaţii sau partidele care vă sunt cel mai aproape în idei.

Toate detaliile despre TestVot pot fi aflate aici. 

image

<strong><a href="http://www.myvote2014.eu/en/your-vote/question/327" target="_blank" rel="nofollow">MyVote 2014</a></strong>

 

E disponibil la adresa myvote2014.eu, este în limba engleză şi are 15 întrebări despre Uniunea Europeană. Mai întâi spuneţi vârsta, ţara şi sexul.

Testul e destul de simplu - Like, Neutru sau Dezaprobare. Printre întrebări sunt “Ar trebui standardizate normele universitare în UE?” sau “Ar trebui să aibă acces românii şi bulgarii la piaţa muncii din UE?”.

image

Testul aduce şi un context întrebărilor, dar şi argumente Pro sau Contra pe care le puteţi studia dacă aveţi timp. De asemenea, oferă şi o diagramă care arată cum au votat europarlamentarii şi alţi utilizatori ai site-ului.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/alegeri-europarlamentare-2014-2015" target="_blank">View the story "Alegeri europarlamentare 2014" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite