Solidaritate pe timp de criză în lupta împotriva COVID-19. Spitalul ajutat de croitori, afacerişti, medici şi voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măştile de tifon confecţionate de angajaţii Spitalului Judeţean FOTO Carmen Zaboloteanu/facebook
Măştile de tifon confecţionate de angajaţii Spitalului Judeţean FOTO Carmen Zaboloteanu/facebook

Societatea civilă s-a mobilizat în judeţul Botoşani pentru a face faţă ameninţării COVID-19. Croitorese, voluntari, medici sau ONG-işti şi-au dat mâna pentru a ajuta spitalele din judeţ confecţionând măşti sanitare, strângând bani pentru testere sau făcând cumpărături pentru bătrânii aflaţi în autoizolare.

În judeţul Botoşani, ameninţarea COVID-19 i-a învăţat pe oameni lecţia solidarităţii. Cu peste 300 de oameni în izolare, botoşănenii s-au mobilizat pentru a nu lăsa să se extindă epidemia şi mai ales pentru a-i ajuta pe cei de la Spitalul Judeţean ”Mavromati” să facă faţă pe timp de criză. Pe scurt, ONG-uri, afacerişti, oameni simpli şi medici fac ce pot pentru a da o mână de ajutor, după posibilităţile fiecăruia.

Măşti făcute pentru spital de o croitorească

Simona Maxim conduce un mic atelier de croitorie. După ce a aflat că există criză de măşti sanitare, a început să facă, gratis, zeci de măşti pentru spital. Majoritatea sunt realizate în culori vesele, cu modele pentru a aduce un plus de optimism, majoritatea fiind date secţiei de Pediatrie.

kilkj

Măscuţele făcute de croitorească FOTO Simona Maxim/facebook

A muncit o noapte întreagă ajutată de o prietenă. ”Împreună cu Bianca Horeanu am realizat aceste măscuţe. Nu sunt pentru vânzare, ci pentru a fi oferite celor care au nevoie. Doar împreună suntem puternici”, scrie Simona Maxim

Donaţie de 10.000 de măşti de la un afacerist

O donaţie importantă a venit de la un francez, Gerard Losson, patronul unei fabrici de confecţii de lux cu secţie de producţie în Botoşani. Acesta a oferit 10.000 de măşti spitalului, confecţionate în fabrica de la Botoşani. Şi asta după ce a auzit că Spitalul Judeţean are nevoie mare de măşti sanitare şi este nevoit să le cumpere la supra-preţ.  Totodată, angajaţii de la spital, pentru a acoperi criza, au început să facă singură măşti, din tifon, cu ajutorul unei maşini de cusut. La operaţiune a participat şi Şefa Secţiei de Neonatologie de la Botoşani, Carmen Zaboloteanu. 

”Stop COVID-19”

„Salvează o inimă, o asociaţie umanitară celebră în Botoşani, înfiinţată de un tânăr de la ţară, a demarat o amplă campanie pentru ajutorarea spitalelor. Vlad Plăcintă, preşedintele asociaţiei, originar din satul Boscoteni, comuna Frumuşica, face un apel la toţi botoşănenii să doneze bani pentru a fi cumpărate testere, echipamente sanitare, dezinfectanţi, dar mai ales un aparat pentru testarea persoanelor care ar putea fi infectate. Acesta a demarat campania ”Stop COVID-19”.

nnbhhj

Daniel Câşlariu preşedintele Asociaţiei ”Grup Civic” FOTO Cosmin Zamfirache

”Tratarea persoanelor diagnosticate implică multe resurse din partea spitalelor, resurse limitate şi înainte de declanşarea pandemiei. În acest moment, fiecare cetăţean poate face diferenţa. Sisteme sanitare solide din Europa s-au zdruncinat fără precedent, reuşind cu greu să gestioneze criza sanitară. Este momentul să contribuim fiecare pentru binele tuturor, cât mai repede posibil până epidemia nu se răspândeste mai mult. Este timpul pentru a acţiona cu responsabilitate, empatie şi solidaritate”, a precizat Vlad Plăcintă. A fost deja comandat aparatul pentru testarea persoanelor suspectate de infectare cu COVID-19. Acesta costă 55.000 de euro. 

”Tu stai acasă, noi venim la tine”

O altă serie de ONG-uri şi asociaţii umanitare sau civice, cu ajutorul voluntarilor, s-au implicat în gestionarea crizei. Asociaţia ”Grup Civic”, Asociaţia ”Happy” sau ”Scut botoşănean” s-au implicat în furnizarea de alimente şi medicamente bătrânilor care au ales autoizolarea. Şi asta în condiţiile în care sunt cei mai vulnerabili în faţa COVID-19. Propriu-zis, voluntarii le aduc alimentele, le lasă la uşă şi pleacă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Nuntă în vremea COVID-19. Poliţia a intervenit într-o comunitate de romi din Argeş pentru a opri petrecerea

Creşte de la o zi la alta numărul prahovenilor cercetaţi penal pentru că refuză să rămână izolaţi la domiciliu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite