Semnificaţia nebănuită şi neaşteptată a lesbianismului. Conceptul ar face referire la dragostea fizică dintre bărbat şi femeie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poeta Sappho şi locul ei de naştere au definit lesbianismul FOTO Adevărul
Poeta Sappho şi locul ei de naştere au definit lesbianismul FOTO Adevărul

Lesbianismul sau erotismul între femei se presupune că-şi are originile acum 2000 de ani într-o insulă din Marea Egee. De altfel, se presupune că practica sexuală a fost promovată de una dintre cele mai importante femei-poet ale umanităţii. Realitatea istorică este însă cu mult mai surprinzătoare, iar lesbianismul, are de fapt legătură cu bărbaţii.

Iubirea dintre două femei a fost denumită de-a lungul timpului lesbianism. Termenul, aparent fără nicio legătură cu această practică, vine de la un mit antic. Mai precis, este vorba despre o insulă din Marea Egee, unde se presupune că iubirea sexuală între femei era obişnuinţă şi chiar ar fi fost promovată de o renumită poetă a lumii antice, numită Sappho. 

De la Insula Lesbos, casa poetei Sappho, practica relaţiilor sexuale între a ajuns să fie numită lesbianism. Specialiştii spun însă că totul se află la graniţa între legendă şi realitate, iar cercetările amănunţite au scos la iveală lucruri cu adevărat inedite şi total neaşteptate.

”Cea de-a 12 muză” şi casa lesbianismului

Sappho s-a născut în Grecia Antică, în bogatul şi civilizatul oraş Mytilene, pe insula Lesbos din Marea Egee, în jurul anului 600 îHr. Sappho provenea dintr-o familie aristocratică, deosebit de bogată. Implicit avea un statut social privilegiat pe insulă. În orice caz, femeile, inclusiv cele cu un statut social înalt erau supuse unei tradiţii, prin care trebuia să se căsătorească la vârsta potrivită şi mai apoi să ofere moştenitori. Sappho, spun legendele, a refuzat să se căsătorească cu un bărbat. Acest lucru a stârnit suspiciunile amatorilor de istorie din Iluminism şi apoi secolul al XIX lea. Imediat bănuielile s-au îndreptat către o orientare sexuală aparte a tinerei aristocrate. 

Sappho, în realitate, nu a fost obligată să se căsătorească împotriva voinţei ei, beneficiind şi de respectul pe care locuitorii insulei îl aveau faţă de femei. Acest lucru s-ar fi datorat şi faptului că Sappho era o femeie-poet deosebit de valoroasă şi respectată. Mai mult decât atât, Platon o considera în lumea antică ”cea de-a 12 muză”, un talent ieşit din comun. A scris 9 volume de poezie, din care nu s-au păstrat decât fragmente.

”Luând în considerare restricţiile severe în viaţa femeilor, interdicţia de a se mişca libere în societate, de a desfăşura activităţi economice sau de a primi educaţie înaltă, diferită de cea casnică, nu este suprinzător faptul că nu găsim nume de artişti-femei importante în era clasică (n.r. a Greciei Antice). Doar poeta Sappho a fost ridicată în slăvi de greci. Plato o numea a 12 a muză. Important este faptul că ea nu provenea din societatea ateniană sau spartană dar de pe Insula Lesbos, o insulă a cărei cultură presupunea un respect aparte pentru femei”, preciza istoricul Wendy Slatkin.

Din ceea ce a mai rămas din poezia lui Sappho, mare parte opere copiate de alţi autori clasici, unii cercetători au desprins faptul că poeta îşi manifestă sentimentele erotice pentru alte femei. De exemplu, poemul ”Odă Afroditei” ar descrie sentimentele, încărcate de sexualitate, pentru o altă femeie. În special istoricul Denys Page a argumentat faptul că Sappho era atrasă în mod erotic de femei. Există de altfel şi o menţiune antică asupra acestui aspect. De exemplu, în Parirusurile descoperite la Oxyrinhos se menţionează faptul că Sappho era ”gynaikerastria”, adică lesbiană.

Profesoara de sex ritualic

Talentul lui Sappho era recunoscut în toată lumea greacă şi mai apoi în toată lumea clasică a antichităţii europene. Tânăra grecoaică se acompania atunci când recita, cu o liră. Mult timp a fost avansată ideea că Sappho a avut şi o şcoală pentru educaţia tinerelor aristocrate. Aici se bănuia că ”profesoara” Sappho s-a îndrăgostit de o anumită elevă, acestea ajungând să formeze un cuplu. Acest lucru ar fi determinat retragerea tinerei de la şcoala de pe insula Lesbos, provocând o adâncă suferinţă poetei. Totodată, se spune că aici se practica sexul ritualic între femei, aşa cum se arată şi în „Lesbian Mithology”, scrisă de Christine Downing. Tocmai de aceea, Insula Lesbos a ajuns să fie considerată o adevărat loc al iubirii între femei. Mai apoi a apărut ”lesbianismul” cuvânt care să descrie această practică.

Poeta şi miturile din jurul ei

Mulţi istorici cred că aproape tot ce s-a spus despre Sappho până către mijlocul secolului XX au fost interpretări greşite sau pur şi simplu poveşti. În realitate se ştie puţin despre viaţa acestei femei. Este sigur faptul că s-a născut în secolul al VII lea pe insula Lesbos, că provenea dintr-o familie bogată, că avea un statut privilegiat şi că scria poezii deosebit de frumoase. Poeziile sale au fost de altfel recuperate de la alţi autori antici care le-au transcris. Complete sunt doar două poeme, restul sunt doar fragmente. Şi asta mai ales fiindcă Sappho scria în dialectul eolic al limbii greceşti vechi, iar puţini îl cunoşteau mai apoi în spaţiul helenistic şi latin. 

Nici măcar sexulitatea ei nu este un lucru cert. Specialistul Eva Stigers susţine că nu există dovezi că poemele sunt autobiografice. Cu toate acestea unele dintre versurile sale descriu iubirea dintre femei. Totodată nu se ştie cu siguranţă dacă a fost căsătorită. Lucru ciudat pentru aceea perioadă. Se presupune doar că a fost căsătorită cu un oarecare Kerkylas din Andros. Mai târziu s-a dovedit că este un nume inventat. 

Se presupune chiar că a avut o fiică numită Cleis. Totodată Menandru sugera că Sappho s-a sinucis din dragoste pentru un marinar numit Phaon, aruncându-se de pe stânci. De aici s-a ajuns la concluzia că de fapt Sappho, era bisexuală. Nici măcar faptul că avea o şcoală pentru fete, nu este un fapt cert. Sunt specialişti care arată că a fost de fapt o confuzie. Mai precis protejata sa, Damophila, despre care se spune că a fost şi iubita sa, avea de fapt această şcoală.

Lesbianismul şi iubirea pentru bărbaţi

Mai mult decât atât sunt specialişti care vin cu detalii inedite. Se pare că de fapt lesbianismul este un concept înţeles şi atribuit greşit. În lumea antică nu descria iubirea între femei, ci iubirea sexuală între o prostituată de pe Lesbos şi un bărbat. Practic, Insula Lesbos n-ar fi fost în antichitatea clasică o insulă a iubirii între femei, ci o insulă a iubirii în general. Mai precis, bărbaţi din toată Grecia veneau pentru a petrece deşănţat pe insula Lesbos, mai ales pentru că femeile de aici erau renumite pentru frumuseţe dar şi pentru modul în care practicau sexul oral.

”Lesbos avea o reputaţie aparte pentru femeile sale foarte frumoase. Erau considerate cele mai sexi femei în toată lumea greacă.(...) În lumea antică greacă, cuvântul lesbian însemna de fapt o femeie care făcea sex cu un bărbat”, spunea pentru BBC, Edith Hall de la Kings College din Londra.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Gorile lesbiene în Rwanda: ce le-a determinat pe primatele femele să „apeleze” la gorilele de aceleaşi sex

Ciudăţeniile erotice din Evul Mediu: lesbianismul, sexul oral şi jucăriile sexuale, interzise de Biserică

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite