Sare granitul din centrul Botoşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcile de granit din China se desprind sub picioarele botoşănenilor
Plăcile de granit din China se desprind sub picioarele botoşănenilor

Constructorul susţine că lucrările sunt de calitate şi că vinovaţi sunt şoferii care-şi parchează maşinile pe trotuar.

Bulevardul Mihai Eminescu din Botoşani poate fi cotat drept una dintre cele mai scumpe străzi din ţară. Şi asta pentru că municipalitatea a cheltuit până acum  peste 10 milioane de lei pe tot felul de experimente urbanistice indicate de proiectanţii lucrării.

Beton spart, pavele sărite

Mai întâi asfaltul a fost înlocuit în zona centrală cu pavele, iar pe trotuare a fost turnat iniţial beton amprentat. După prima iarnă, betonul amprentat s-a spart, iar pavelele puse pe carosabil au sărit din cauza traficului. Reabilitarea trotuarelor şi a străzii a durat aproape doi ani, timp în care bulevardul a fost închis circulaţiei pe anumite porţiuni. La mai puţin de un an de la recepţia făcută de Primărie, lucrările trebuiau reluate. Firma care a câştigat licitaţia a dat însă faliment, iar garanţia lucrării depusă în bancă a dispărut fără urmă.

Pe bulevard se fac acum noi lucrări de modernizare. Iar pentru a evita să se mai toarne pe trotuare beton amprentat, edilii au decis să importe tocmai din China un granit special care costă 60 de lei metrul pătrat. Aceste noi reparaţii vor costa în final bugetul local 400.000 de lei, însă se pare că nici de această dată trotuarele de pe Bulevardul Mihai Eminescu nu vor ţine prea mult.

„Se remediază din Mers“

Granitul chinezesc a început să se desprindă placă cu placă sau să crape înainte ca lucrarea să fie finalizată. Edilii nu văd niciun fel de problemă şi spun că încă nu a fost făcută recepţia lucrării. „Într-adevăr, au sărit câteva plăci, dar se poate remedia din mers pentru că încă se mai lucrează la trotuare. O să vedem la recepţia lucrării şi dacă nu iese bine, o să cerem să facă din nou reparaţii. Vor reface lucrarea pe cheltuiala lor, pentru că noi nu mai dăm alţi bani“, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa. Două firme lucrează acum la modernizarea Bulevardului Mihai Eminescu. Una este din Botoşani, iar cealaltă din Cluj. Până la începutul lunii noiembrie, lucrările trebuie finalizate.

Dau vina pe şoferi

Constructorii spun însă că nu au nicio vină că granitul nu stă montat pe trotuare. „Ştim despre această problemă, dar nu este vina noastră. Noi prindem granitul cu soluţie de beton şi timp de câteva ore nu trebuie să se circule pe el. Din păcate, sunt mulţi şoferi care nu găsesc unde să parcheze şi se urcă cu maşinile pe trotuare distrugând tot ce am muncit noi. Cel puţin trei zile nu trebuie să se circule pe trotuarele unde am lucrat“, a explicat Mihai Vrăjitoru, patronul firmei Conrec, unul din cei doi constructori care lucrează la bulevard.

Vrăjitoru a adăugat că au fost şi cazuri cînd plăcile au fost demontate şi furate la scurt timp după ce au fost montate. Constructorii s-au plâns şi muncipalităţii de această situaţie şi au cerut ca Poliţia Locală să păzească 24 din 24 de ore trotuarele pe care a fost montat proaspăt granitul chinezesc.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite