Om de afaceri botoşănean trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la luare de mită în dosarul ENEL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri botoşănean Gheorghe Ciubotaru, patronul concernului Electroalfa,a  fost trimis la începutul săptămânii în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la luare de mită în cazul scandalului în care este implicat compania de furnizare a energiei ENEL.

Gheorghe Ciubotaru este unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Botoşani. Patron al companiei Electroalfa, societatea care desfăşoară lucrări de anvergură în Botoşani, a ajuns să fie trimis luni în judecată de procurorii DNA. 

Acesta este acuzat de complicitate la luare de mită în cazul dosarului ENEL.  Ciubotaru a fost reţinut de procurorii DNA în luna iunie, dar a fost cercetat sub control judiciar. În acelaşi dosar este acuzat şi Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energie, botoşănean şi acesta la origine. 

Cei doi botoşăneni ar fi intrat în complicitate cu directorul ENEL Florin Gugu pentru măsluirea unor licitaţii şi maşinaţiuni fiscale. Propriu-zis în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că Claudiu Sorin Dumbărveanu profitând de funcţia sa în cadrul ANRE a ajuns la o înţelegere cu şeful ENEL pentru a atribui firmei botoşănene Electroalfa două contracte de execuţie lucrări de peste 400.000 de lei. Pentru acest serviciu Dumbrăveanu avantaja ENEL micşorând o serie de sancţiuni ce trebuia date firmei pentru dublarea taxări certificatelor verzi către consumatori în 2012. 

Profit mare din afaceri dubioase

În această afacere beneficiau toate trei părţile implicate, inclusiv omul de afaceri botoşănean, Gheorghe Ciubotaru.  ” Inculpatul DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Ulterior, inculpatul a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electro-Alfa Intenational. La 10 ianuarie 2014 între ENEL Distribuţie Dobrogea şi SC Electro-Alfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări. Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de 277.600,66 lei iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de 129.598,44 lei” se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în acest caz. 

Licitaţii cu câştigători prin nerespectarea legii

Totodată se vorbeşte şi de licitaţii ”cu cântec” pe filiera ANRE-ENEL-Electro-Alfa ca beneficiar. ”Ulterior acordării acestor facilităţi de către A.N.R.E., pe site-ul SEAP a apărut un anunţ de atribuire, din data de 13 decembrie 2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, ca urmare a organizării de către Enel a licitaţiilor, cu nerespectarea principiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile publice, modificată prin Legea nr. 193/2013”, se prezintă în cadrul aceluiaşi rechizitoriu. Acest dosar întocmit de procurorii DNA a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani unde vor fi citaţi atât Gugu, Dumbrăveanu cât şi Ciubotaru. Societatea Electroalfa desfăşoară lucrări de anvergură în Botoşani, realizând parcul de agrement de la Cornişa. Totodată Gheorghe Ciubotaru se implicase şi în producerea de energie verde, amenajând în afara Botoşaniului o zonă cu panouri fotovoltaice.

citiţi şi:

Cum te fură Enel la factură dând şpagă la ANRE şi fără să facă investiţiile promise. Procurorii DNA arată schema prin care banii ieşeau din ţară, către Olanda

UPDATE Vicepreşedintele ANRE, Sorin Dumbrăveanu, va fi cercetat în stare de libertate

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite