„Morţii-vii“ din România: cum a ajuns un boschetar mort în Bucureşti să fure o bicicletă în Vatra Dornei, iar un alt răposat să se bată prin baruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi botoşăneni morţi şi îngropaţi comit infracţiuni în alte judeţe FOTO Adevărul
Mulţi botoşăneni morţi şi îngropaţi comit infracţiuni în alte judeţe FOTO Adevărul

În ultimii 10 ani, angajaţii de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Botoşani au avut de-a face cu un fenomen ciudat: morţii-vii. Practic, este vorba de oameni care sunt morţi în acte, dar de fapt trăiesc. Culmea este că mulţi dintre aceştia doresc să rămână morţi.

În urmă cu 3 ani, Costel Gabur, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei din Botoşani a primit o situaţie cel puţin ciudată. Un botoşănean mort furase o biciletă în Vatra Dornei, iar Poliţia cerea lămuriri, din locul unde a fost înregistrat ultima oară, omul. Costel Gabur spune că acest caz nu este singular, în ultimii 10 ani la Botoşani fiind înregistraţi mai mulţi ”morţi-vii”, oameni îngropaţi, dar care culmea comit infracţiuni prin toată ţara.

A venit la propria înmormântare

Primul caz de acest gen a fost înregistrat la Botoşani în urmă cu 9 ani. Un botoşănean de aproximativ 50 de ani, căruia îi plăcea să hoinărească, a fost dat dispărut de familie în anul 2004. După aproape doi ani de căutări a fost găsit un cadavru la marginea drumului. Membrii familiei l-au recunoscut pe bărbat, l-au luat pe acte din spital şi s-au dus să-l îngroape. La înmormântare a venit şi surpriza. ” Pentru familiei cred că a fost un scenariu de groază. Bărbatul pe care se pregăteau să-l înmormânteze, intre pe poartă. A întrebat chiar pe vecinii înmărmuriţi, pe cine îngroapă. Îl îngropau de fapt pe el. A trebuit să-i anulez certificatul de deces şi să-i dăm buletin nou”, spune Gabur. 

Mortul fură biciclete

Un alt caz memorabil, pentru angajaţii Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, este cu un bărbat din municipiul Botoşani, care a hoinărit prin Bucureşti. Îşi ducea viaţa ca boschetar prin sectorul 6. La un moment dat din cauza frigului a murit lângă o gură de canal. Bărbatul a fost dat dispărut şi de familie, cu un an în urmă. După semnalmente, poliţiştii şi-au dat sema că botoşăneanul dat dispărut era boschetarul care murise în sectorul 6. L-au îngropat. După doi ani, un bărbat a fost prins de poliţişti furând o bicicletă în Vatra Dornei. Avea şi buletin de Botoşani. Cu stupoare, verificând baza de date, poliţiştii şi-au dat seama că anchetează de fapt un mort. Era boschetarul care murise cu doi ani în urmă în sectorul 6 al Bucureştiului. ”Am primit o adresă de la poliţişti, prin care se cereau lămuriri, cu privire la acestă persoană, care avea buletin , era în viaţă, dar în acelaşi timp era şi moartă. Avea certificat de deces”, precizează Gabur. 

Un alt mort se bate în baruri

Ultimul caz de acest gen, a avut loc săptămâna trecută. Victor M., un bărbat dat dispărut încă din 1995, a fost declarat mort, în 2010, după ce poliţiştii l-au căutat fără succes. În 1995, botoşăneanul originar din comuna Suliţa, plecase în judeţul Hunedoara să muncească la o stână. Nu a mai dat niciun semn de viaţă şi se pare căzuse şi în patima beţiei. Declarat mort în cele din urmă în 2010, botoşăneanul a fost găsit în viaţă de poliţişti după o bătaie dintr-un bar din Târgu Jiu. ”A fost indetificat după livretul militar. Nu are alte acte. Poliţiştii au văzut că de fapt omul este mort în acte”, spune Constantin Gabur.

Cine sunt de fapt aceşti oameni?

Şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei explică că este vorba despre hoinari. Oameni cărora nu le place să stea locului şi care nu au o meserie stabilă. Lucrează mai mult pe la stâni, fără acte şi fără să le ceară nimeni socoteală. Unii trăiesc perioade îndelungate ca şi boschetari. ”Sunt care nici nuvor să se întoarcă la familiile lor. Au plecat tocmai fiindcă vor să hoinărească. De exemplu la ultimul caz, bărbatul găsti lângă Târgu Jiu, am înţeles că vrea să rămână ”mort”, nu vrea acte”, spune Gabur. Practic sunt oameni care au fost victima unor confuzi. În primul caz, mortul semăna prea bine cu bărbatul aflat în viaţă, în al doilea caz la fel, fiind interpretate greşit şi semnalmentele, iar în al treilea caz, pur şi simplu, bărbatul parcă dispăruse de pe faţa pământului.

Cum sunt aduşi morţii la viaţă

Costel Gabur spune că este o procedură standard. Acesta merge în instanţă, nici măcar nu este nevoie de prezenţa, omului considerat decedat, şi cere anularea actului de deces. ”Mă înfăţişez la instanţă şi cer anularea actului de deces, pe baza unor probe bineînţeles. După pronunţarea, omului în cauză i se face un alt act de identitate”, spune Gabur. Partea proastă, spune şeful Serviciului de la Evidenţa Populaţiei, este că dacă un mister este elucidat, altul se adânceşte. ”În cazul botoşăneanului considerat mort în sectorul 6, lucrurile sunt clare. I-a fost stabilită identitatea, i s-a anulat actul de deces, a ”înviat”. Acum însă mai apare un mort care este necunoscut. Cine este de fapt în groapă?”, adaugă Gabur. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Un botoşănean a trăit un miracol. Acesta înviat pe masa de operaţie. Şansele lui de supravieţuire erau inexisente după ce îi căzuse un stâlp în cap

Un bărbat din Filiaşi susţine că s-a întors din morţi. Doljeanul povesteşte că a înviat chiar în timp ce era condus la groapă

  

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite