Moartea lui Ekeng a tras un semnal de alarmă, iar elevii, părinţii şi profesorii din Botoşani vor lua lecţii de prim-ajutor: „Putem salva vieţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Botoşani vor fi oferite lecţii de prim ajutor în şcoli FOTO Adevărul
La Botoşani vor fi oferite lecţii de prim ajutor în şcoli FOTO Adevărul

Moartea fotbalistului de la Dinamo, Patrick Ekeng, a tras un semnal de alarmă. Şefii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani au încheiat un protocol cu reprezentanţii Crucii Roşii, pentru ca elevii, profesorii şi părinţii să beneficieze de cursuri de prim-ajutor în şcoală.

Moartea lui Ekeng, fotbalistul camerunez de la Dinamo, a tras un semnal de alarmă. Neştiinţa poate ucide. În schimb, cunoaşterea unor reguli simple de prim ajutor poate salva vieţi. La această concluzie au ajuns şi şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, mai ales în urma unor analize în şcolile din judeţ. ”Puţini cunosc din păcate cum să acorde primul ajutor. Şi este tragic. Fiecare secundă contează”, spune Mihaela Huncă Inspector Şcolar General, ISJ Botoşani.

Lecţii de prim ajutor în şcoli

Şefii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani spun că după incidentul de vineri, în urma căruia fotbalistul Ekeng a murit pe teren, dar şi în urma analizei făcute la nivel de judeţ, au decis să demareze un proiect cu cei de la Crucea Roşie, prin care elevii, profesorii şi părinţii să înveţe cum să acorde primul ajutor. A fost semnat deja un protocol cu reprezentanţii Crucii Roşii.

hunca

  Mihaela Huncă şefa ISJ Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

”A contat şi evenimentul nefericit de la Bucureşti, dar nu numai. Este important ca elevii, profesorii şi părinţii să ştie să acorde primul ajutor. Orice viaţă este importantă şi este vital să cunoaşte aceste măsuri de prim ajutor. Câteva secunde contează. Trebuie să ştim cum să intervenim şi ce trebuie să facem în diferite situaţii. Acum, mai mult ca oricând, am văzut că este vital”, spune Mihaela Huncă. Proiectul intitulat ”O viaţă poate depinde de fiecare dintre noi” va începe săptămâna aceasta şi va fi derulat tot anul.

Diferenţa între viaţă şi moarte

Lecţiile de prim-ajutor vor fi susţinute de specialişti de la ”Crucea Roşie”, filialala Botoşani. Primii instruiţi vor fi profesorii de biologie din judeţ, urmând ca apoi să fie învăţaţi şi elevii, profesorii şi chiar părinţii. De altfel reprezentaţii, Crucii Roşii de la Botoşani spun că este foarte important ca aceste tehnici de prim-ajutor să fie cunoscute.

Crucea Roşie face regulat cursuri de prim ajutor. ”Oricum noi ne facem treaba care ne-am făcut-o dintotdeuna, adică facem cursurile astea de prim ajutor chiar dacă nu într-un cadru strict organizat. Credem în importanţa actului de prim ajutor şi a diferenţei pe care o face acesta câteodată între viaţă şi moarte. Orice accident care poate surveni acasă, pe stradă, la locul de muncă, atunci când eşti pregătit să-i faci faţă, nu mai este aşa de grav, atât de îngrozitor pentru cei din jur. Iniţiativa este foarte bună”, spune şi directorul Crucii Roşii din Botoşani, Eduard Măciucă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

 

Efectul Patrick Ekeng. Petiţie online pentru cursul de prim-ajutor în şcoli

În atenţia tuturor fotbaliştilor din România: Memoraţi aceste reguli şi nu vă lăsaţi în baza Ambulanţei sau a medicilor!

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite