Misterele scheletului uman vechi de 500 de ani găsit sub asfalt la Botoşani. În zonă ar fi fost săpată o groapă comună pentru bolnavii de ciumă sau tifos exantematic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În apropierea mănăstirii Popăuţi din municipiul Botoşani, muncitorii care lucrau la reabilitarea reţelei de apă şi canalizare au descoperit scheletul unei persoane care a trăit în urmă cu 500 de ani. Osemintele sunt analizate de experţii în medicină legală.

Miercuri, 8 martie, o echipă de muncitori care lucra la montarea reţelei de apă şi canalizare pe strada Hatman Arbore din municipiul Botoşani a făcut o descoperire macabră. După săpături făcute cu buldoexcavatorul, în apropierea zidului de incintă a Mănăstirii Popăuţi, o ctitorie de secol XV a voievodului Ştefan cel Mare, au fost găsite fragmente de schelet uman. Imediat au fost anunţaţi reprezentaţii Primăriei, Poliţiei şi a Direcţiei de Cultură. O echipă formată din arheologi şi criminalişti s-au deplasat la faţa locului.

Lucrări sistate şi oase cercetate

În săpătură a fost identificat în principal femurul unui om, aflat chiar lângă zidul de incintă al mănăstirii. Lucrările au fost sistate şi, spun reprezentanţii Direcţiei de Cultură, acestea vor continua sub supraveghere arheologică pentru că este posibil să apară şi alte descoperiri în zonă, mai ales că este o arie cu vestigii medievale importante.

image

Mănăstirea Popăuţi FOTO Cosmin Zamfirache

„Aceea zonă va intra sub regimul de protecţie arheologică. Asta va reieşi de altfel în urma avizului pe care îl vom emite noi, bineînţeles prin consultarea cu Comisia Naţională de Arheologie şi cu Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Va fi probabil în regim de supraveghere arheologică”, a precizat Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură Botoşani. Totodată, osemintele descoperite au fost preluate de criminalişti şi trimise spre analiză Institutului de Medicină Legală Iaşi. 

Schelet vechi de aproape 500 de ani

Totodată, arheologii veniţi la faţa locului au reuşit să observe osemintele. Aceştia cred că este vorba de un schelet al unei persoane din epoca medievală. ”După părerea noastră datează probabil din perioada medievală a acestui lăcaş de cult. Se ştie faptul că în imediata apropiere există un cimitir medieval. Deci mai mult ca sigur, resturile umane aparţin acelei perioade”, spune Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani. De altfel, folclorul local spune că în zonă ar fi fost inclusiv o groapă comună destinată celor bolnavi de tifos sau ciumă. În orice caz, informaţii certe vor apărea în momentul în care resturile osteologice vor fi analizate în amănunţime.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Descoperire incredibilă lângă altarul unei catedrale din centrul Iaşului: 30 de schelete aşezate în poziţii anormale

VIDEO Muzeul Judeţean Buzău a inaugurat două săli de arheologie. Un schelet de 4.000 de ani, expus în premieră în România

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite