Localitatea din România care nu a avut niciodată medic. Peste 1.400 de oameni merg şi câte 15 de kilometri pentru o simplă reţetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dimăcheniul este comuna fără medic de familie FOTO Cosmin Zamfirache
Dimăcheniul este comuna fără medic de familie FOTO Cosmin Zamfirache

Cei peste 1.400 de locuitori ai comunei Dimăcheni din judeţul Botoşani nu au avut niciodată medic de familie titular. Oamenii sunt înscrişi pe listele medicilor din alte localităţi şi unii trebuie să bată şi câte 15 de kilometri pentru o banală reţetă sau pentru un consult de rutină.

Comuna Dimăcheni se află la peste 50 de kilometri de municipiul Botoşani şi este renumită pentru suprafaţa sa impresionantă, de aproape 30.000 de metri pătraţi. Cu toate acestea, este locuită de numai 1400 de suflete grupate în trei cătunuri întinse în mijlocul unei stepe arse de soare. 

La Dimăcheni bântuie seceta în fiecare vară, dar şi sărăcia. O vorbă din bătrâni spune însă că sănătatea este mai importantă decât averea.

sateni

 La Dimăcheni nu este medic de familie titular FOTO Cosmin Zamfirache

La Dimăcheni însă, cei 1400 de localnici nici de sănătate nu se prea pot îngriji. Şi asta fiindcă nu au avut niciodată medic de familie în comună. ”Nu a fost niciodată un medic titular aici în comună. Vine un medic din altă parte şi mai suplineşte locul”, spune Ştefan Cojocaru, primarul din Dimăcheni.

Medic de două ori pe săptămână

De câţiva ani, serviciile medicale în comuna Dimăcheni sunt asigurate de medicul Raisa Cotic, care de două ori pe săptămână face naveta din comuna Văculeşti situată la aproximativ 15 kilometri depărtare. Medicul stă câteva ore la dispoziţia pacienţilor înscrişi pe liste. Sunt însă o mică parte din locuitorii comunei. Majoritatea sunt arondaţi medicilor din alte 5 localităţi. ”Doamna suplineşte locul. O parte din oameni sunt înscrişi la dumneaei, dar alţii nu. De fapt sunt înscrişi la medici din 5 comune. Sunt şi la Corlăteni şi la Dorohoi”, spune primarul din Dimăcheni. În localitate este un cabinet medical amenajat, mai precis un fost dispensar comunal, unde orice medic şi-ar putea practica profesia.

Localnicii merg şi câte 15 kilometri pentru o reţetă

Cei mai norocoşi sunt localnici înscrişi la medicul de familie din Corlăteni, un sat aflat la 8 kilometri de Dimăcheni. Drumurile însă sunt proaste, iar dacă sătenii se simt rău, nici nu mai fac drumul până acolo, aşteaptă să le treacă sau pur şi simplu cheamă ambulanţa.
 

petrica

 Nea Petrică spune că este greu fără medic în comună FOTO Cosmin Zamfirache

Sunt însă şi cei care bat drumul până la Dorohoi, adică 15 kilometri pentru o reţetă sau un consult de rutină. ”Eu sunt înscris la Corlăteni, că este zilnic. Sunt om bătrân şi nu se ştie cum am nevoie. Aici ba vine, ba nu vine. Noi nu am avut niciodată doctor la comună. Ce să fac să aştept să dea o reţetă. Nu am bani să tot scot să plătesc aiurea la farmacie. Şi sunt şi oameni care-s la Dorohoi înscrişi, vai de capul lor“, spune nea Petrică, un localnic din Corlăteni.

Aspirine de la asistent şi dureri rezolvate cu 112

Singura persoană ce deţine cunoştinţe medicale serioase în comună este un asistent care lucrează la rândul său pentru un medic de familie din altă comună. ”Ne mai dă câte o aspirină, paracetamol. Noroc de el“, glumesc câţiva săteni. În rest orice durere serioasă sau o boală care se agravează este raportată la ambulanţă. ”Dacă lucrurile sunt serioase, am sunat la 112 şi gata. Mă duce la spital. Ce să fac dacă nu-i doctor“, spune moş Dumitru din satul Mateieni. 

Misiune imposibilă la Dimăcheni

Autorităţile explică de ce nu este medic la Dimăcheni. Lucrurile în aparenţă sunt simple. Pentru a încheia un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări orice medic care vine în Dimăcheni trebuie să strângă minim 800 de asiguraţi, adică mai bine de jumătate din locuitorii comunei. Şefii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate spune că la Dimăcheni este o problemă mare, fiindcă din cei 1400 de locuitori puţini sunt asiguraţi şi este greu pentru un medic să-şi strângă numărul minim de pacienţi. ”Comuna Dimăcheni este o comună cu un număr mic de locuitori, unde la 1400 de locuitori şi are relativ puţine persoane asigurate. 

primar

Primarul Ştefan Cojocaru FOTO Cosmin Zamfirache

Ceea ce înseamnă că un medic de familie dacă s-ar duce şi ar încerca să-şi facă o listă de asiguraţi în comună, nu reuşeşte să-şi facă numărul de 800, optimul cu ajutorul căruia ar putea să intre în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Au fost câteva încercări“, spune Costel Lupaşcu, directorul Casei Judeţene de Asigurări Botoşani. Oamenii în schimb ar fi dispuşi să se înscrie oricând la un medic de familie care să le vină în comună.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Strigătul disperat al unei mame a cărei copilă a înghiţit accidental loţiune de curăţat aragazul: 

„Peste sărăcie trec, dar nu şi peste suferinţa pruncului meu”

Cum tratăm corect răceala şi gripa copiilor. Ce medicamente sunt interzise

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite