Filmul despre dorohoianul mort de foame într-o închisoare poloneză va avea premiera la Festivalul de la Locarno

0
0

Pelicula „Crulic, drumul spre dincolo" regizată de  Anca Damian va avea premiera  în perioada 1-13  august,  la Festivalul de la Locarno. Filmul a fost realizat în aproape trei ani, timp în care s-au făcut filmări în închisoarea şi spitalul polonez unde  dorohoianul Claudiu Crulic a stat până a murit de foame.

image

Regizorul Anca Damian a filmat în Polonia un lung metraj despre chinurile tânărului de 33 de ani din Dorohoi. Filmul documentar „Crulic, drumul spre dincolo" prezintă povestea reală a unui imigrant de 33 de ani din Dorohoi plecat acum trei ani la muncă în Polonia ca să strângă bani pentru o casă, dar care este acuzat că a furat portofelul cu cărţile de credit al unui judecător important din Cracovia.

Poliţia se grăbeşte să-i dea satisfacţie judecătorului şi îl arestează pe presupusul infractor, Claudiu Crulic, a cărui singură vină era aceea că muncea ilegal în Polonia şi era român. Documentarul, o co-producţie româno-poloneză, reconstituie drama imigrantului arestat fără probe şi abandonat de autorităţile române în închisoare.

Cum încercările lui de a demonstra că la data furtului nu se afla pe teritoriul statului polonez au eşuat, iar Ambasada României la Varşovia nu îi acordă sprijin, Claudiu Crulic declară greva foamei. După patru luni de înfometare, românul de 33 de ani moare în condiţii care amintesc de lagărele naziste. Scandalul provocat în ţară de drama tânărului au dus la demisia ministrului de externe de la acea vreme, Adrian Cioroianu, dar şi la chemarea în ţară a consulului României la Varşavia şi a ambsadorului României în Polonia. La trei ani de la moartea lui Claudiu Crulic, procesul este tergiversat şi nu au fost găsiţi vinovaţii. În aşteptarea verdictului, regizorul Anca Damian reconstituie ultimele două luni de patimi din viaţa lui Claudiu petrecute în detenţie.

Botoşani


Ultimele știri
Cele mai citite