Eminentă în scaun cu rotile. Oana Maria Silivăstru, șefă de promoție și bursieră a Academiei Române

0
Publicat:

O tânără eminentă la învățătură, cu o boală cumplită, a primit o bursă de merit din partea Academiei Române. Oana Maria Silivăstru (18 ani) din Dorohoi își va dona cadourile de ziua ei copiilor bolnavi de cancer.

Oana Maria Silivăstru FOTO Oana Maria Silivastru/Facebook
Oana Maria Silivăstru FOTO Oana Maria Silivastru/Facebook

O tânără de 18 ani, Oana Maria Silivăstru, bolnavă de tetrapareză spastică și scolioză dorsală este un fenomen al învățământului din nordul Moldovei. Deși a îndurat dureri cumplite încă din fragedă copilărie și a stat mai mult în scaunul cu rotile, tânăra din municipiul Dorohoi, județul Botoșani, a reușit să impresioneze prin performanțele sale școlare.

Oana Maria este olimpică și câștigătoare a numeroase concursuri școlare. În plus, a terminat Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, o unitate de învățământ de elită, ca șefă de promoție. A intrat a treia pe listă la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, la Informatică. Mai nou, datorită performanțelor sale școlare, este unul dintre cei 10 elevi din țară care a primit o bursă de merit de la Academia Română. 

O viață chinuită de operații și recuperare

Oana Maria Silivăstru s-a născut prematur, cântărind doar 900 de grame, cu probleme grave de sănătate. A fost diagnosticată cu paralizie cerebrală și tetrapareză spastică. La toate acestea, se adăugau și o scolioză dorsală și o subluxație congenitală în zona bazinului și a piciorului. La prima vedere părea un copil condamnat într-un scaun cu rotile, la o viață de chin. Părinții, precum și asociația Simonei Elena din Dorohoi, o polițistă de frontieră, s-au implicat pentru a-i face viața mai ușoară. A urmat un șir lung de operații, chin și recuperare. Ea a fost operată pentru lungirea tendoanelor și pentru miofibrotomie subcutanată. A bătut zeci de drumuri prin țară pentru intervenții chirurgicale și recuperare. Doar pentru a-i ușura suferința. 

Peste 100 de diplome și medalii

Toate aceste probleme grave de sănătate, care pe mulți i-ar fi îngenuncheat, nu au oprit-o pe Oana să viseze. Și-a dorit mereu să devină un specialist IT. A învățat mereu foarte bine și a adunat rezultate greu de crezut, inclusiv pentru un elev sănătos. Are peste 100 de diplome și medalii de la concursuri și olimpiade școlare atât în gimnaziu cât și la liceu. Oana a urmat unul dintre liceele de elită din nordul Moldovei. Este vorba despre Liceul „Regina Maria“ din Dorohoi, exact la profilul pe care și l-a dorit, Matematică-Informatică. La liceu a impresionat din nou prin performanțele sale școlare și a devenit, la finalul clasei a XII-a, șefă de promoție. „Dacă cineva este suficient de ambițios să învețe constant și se dedică pasiunilor sale școlare zi de zi, atunci trebuie să reușească”, precizează Oana Maria Silivăstru.

Momentan, tânăra dorohoiancă își urmează visul de a deveni specialist IT. A fost admisă a treia pe listă la UBB Cluj, la Informatică. A urmat și premiul Academiei Române, fiind unul dintre cei 10 elevi care vor primi bursă de merit din partea prestigioasei instituții. 

Își donează ziua de naștere

Oana are și un suflet mare. Pe 11 septembrie este ziua ei de naștere. Cu această ocazie a anunțat că toate cadourile pe care ar urma să le primească să fie de fapt transformate în donații pentru copiii bolnavi de cancer. Mai precis, vor fi donații către Asociația Magic, în cadrul unui proiect prin care 200 de copii cu afecțiuni oncologice primesc burse lunare în valoare de câte 500 de lei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite