Povestea Dianei, şefă de promoţie la ASE. Scrie cu un picior, deoarece suferă de tetrapareză spastică FOTO
0O tănără a reuşit o performanţă remarcabilă, fiind şefă de promoţie la ASE Bucureşti, deşi suferă de o afecţiune gravă, tetrapareză spastică, fiind nevoită să scrie cu degetele de la picior
Diana-Maria Roban are 23 de ani şi este de loc din comuna-staţiune Băltăţeşti din Neamţ. Ea a absolvit acum cursurile Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti, Facultatea de Management, la secţia de Învăţământ la Distanţă din Centrul Piatra Neamţ.
La lucrarea de licenţă a avut media 10.00, atât la susţinerea temei alese, cât şi la proba orală. Diana are aceste rezultate excepţionale, deşi suferă de tetrapareză spastică, afecţiune care o face să nu îşi poată folosi mâinile. Când este nevoită să scrie, o face cu degetele de la piciorul stâng. De altfel, ea trebuie să fie mereu însoţită, pentru că nu poate merge singură, ci doar susţinută. Examenele din studenţie le-a trecut dictând profesorilor lucrările sale.
„Diana s-a născut pe 28 iulie 1999 cu tetrapareză spastică, o afecţiune psihomotorie. A avut o soră geamănă. Din păcate, a plecat dintre noi după o săptămână, iar Diana o consieră îngerul ei păzitor. Tatăl biologic i-a fost alături doar în primii doi ani şi jumătate din viaţă. Iulian, actualul meu soţ, îi este alături din liceu, şi îi este mai mult decât un tată“, povesteşte învăţătoarea Daniela Rotaru, mama Dianei.
Ea este cea care a crescut-o pe fată, înconjurată de familie şi de alţi oameni cu suflet mare. Grădiniţa, clasele primare şi gimnaziul le-a urmat în comuna natală, absolvind apoi Liceul Economic „Vasile Conta“ din Târgu Neamţ. A dorit să urmeze ASE-ul la Bucureşti, dar decanul, profesor dr. Ioan Popa, a sfătuit-o să urmeze cursurile la învăţământ la distanţă / frecvenţă redusă (IDFR) în cadrul Centrului Teritorial Piatra Neamţ.
„Despre studenţie, ce să spun? Au fost satisfacţii, mă bucur de rezultatul obţinut, dar rămâne regretul că nu am putut socializa mai mult cu colegii, din cauza pandemiei de coronavirus“, se destăinuie Diana. Cea mai uşoară materie i s-a părut Matematica, iar grele - Filosofia şi Contabilitatea. A făcut o pasiune pentru Management comparat, în special cel japonez, lucru care i se datorează decanului Ioan Popa.
Lumea Dianei
Viaţa Dianei-Maria Roban a fost diferită de cea a altor copii, parcursul ei însemnând recuperare medicală şi şcoală. Totuşi ea se simte norocoasă, pentru că are atâţia oameni buni în preajmă. Diana spune că rareori s-a lovit de respingerea unor persoane, care nu au înţeles-o sau a durat ceva timp până să o cunoască mai bine.
Aşa a fost, de exemplu, în primul an de liceu, după care colegii au realizat cine este Diana pe de-a întregul, dincolo de handicapul ei. Este pasionată de cultura japoneză, citit, în special romane de dragoste, şi adoră călătoriile. Şi iubeşte să scrie, deşi o face doar cu piciorul. Diana poartă în suflet mulţi oameni.
Universul ei este familia, mama şi tatăl Iulian, bunicii, verişoarele pe care le consideră surori, Carina şi Sofia, apoi cei pe care soarta i-a scos în cale: educatoarea Mara Cozma, învăţătorul Ştefan Timofte, diriginta din gimnaziu, Tamara Iosub, profesoara Ana Cortez. Ar mai fi dirigintele din liceu, Marian Achirei, profesorii Radu Pintilie şi Loredana Frigare. Mai sunt fostele colege şi prietene din gimnaziu, Adina şi Andra, sprijinul ei în liceu.
Diana poate scrie doar cu piciorul FOTO Arhiva personală
„Diana este un copil deosebit, cu o inteligenţă sclipitoare, dovadă fiind notele obţinute în timpul facultăţii şi media 10.00 la susţinerea examenului de licenţă. Pentru ea a fost mult mai greu decât în cazul altor studenţi. Merită apreciată pentru eforturile depuse constant, pentru că nu-i este deloc uşor. La fel, de apreciat sunt şi părinţii ei, care o susţin necondiţionat“, a declarat Magda Onu, secretar-şef ASE, Centrul Piatra Neamţ.
Învingătoarea Diana
Tânăra şefă de promoţie nu se va înscrie în acest an la cursurile de Master, deoarece trebuie să facă recuperare medicală, pe care a neglijat-o în ultimul timp, axându-se pe examenele de la facultate. Familia speră la o minune, una care să o facă pe Diana independentă, pentru că evoluţia ei a însemnat paşi mici, nu planificări pe termen lung.
Diana, alături de părinţi FOTO Arhiva personală
Diana-Maria Roban a realizat de mică că viaţa este o luptă. Despre oamenii care nu înţeleg şi nu acceptă persoanele speciale afirmă nu sunt răi, ci doar nu au răbdare să îi cunoască. Iar cei care o cunosc spun despre Diana că este sociabilă, are o bunătate ieşită din comun şi o memorie inimaginabilă. O învingătoare, cu un zâmbet fantastic.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Salvamontiştii, zile grele din cauza unor teribilişti inconştienţi în şlapi. „Prea mulţi lipsiţi de educaţie“
Cum i se face „reclamă“ Poliţiei Române la Viena şi Praga. „Când i-am zis că-s poliţist, a rămas interzis“ FOTO