Drama incredibilă a trei copile din nordul Moldovei. Nevoite să învețe la lumina lumânării, în sărăcie și posibil abuz sexual

0
Publicat:

Trei copile din județul Botoșani trăiesc o dramă greu de imaginat. Au fost luate în protecția statului după ce au îndurat sărăcie lucie, au învățat la lumina lumânării și pe deasupra este posibil să fi fost abuzate fizic și sexual.

Există suspiciunea că aceste copile au fost abuzate FOTO botosaninews.ro
Există suspiciunea că aceste copile au fost abuzate FOTO botosaninews.ro

Sărăcia și abuzul sunt drame pe care mulți copii din județul Botoșani, una dintre cele mai paupere regiuni din România, sunt nevoiți să le îndure zilnic. Este și cazul a trei copile din comuna Cristești. Au vârste cuprinse între 10 și 13 ani iar viața le-a fost marcată de lipsuri materiale, un trai în condiții greu de imaginat și se bănuiește că au fost și abuzate. Cele trei fete au ajuns în sistemul de protecție al statului după intervenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului( DGASPC).

Copile silitoare obișnuite să învețe la lumina lumânării

Povestea celor trei copile a ieșit la iveală după o acțiune a școlii din Cristești, acolo unde fetele învață, spune botosaneanul.ro. Mai precis fiecare copil a fost pus să trimită o scrisoare către Moș Crăciun.

Spre deosebire de ceilalți copii, fetele au cerut doar rechizite, doar lucruri care să le ajute să poată învăța în condiții normale. „Îmi doresc niște pixuri, creioane, o ascuțitoare, o radieră, o riglă, carioci evidențiatoare, acuarele, un penar în care să-mi pun creioane, pixuri, culori și niște dosare, caiete studențești mate și română”, se arată într-una dintre scrisorile surorilor.

Directorul școlii împreună cu profesorii s-au mobilizat și au adunat rechizite pentru copile în preajma Crăciunului. Și asta în condițiile în care fetele reușeau să fie foarte silitoare la școală. Cazul a atras atenția și Inspectoratului Școlar Județean care a decis să se implice pentru a le ajuta. Cei care au ajuns acasă la fete și-au dat seama că ele trăiesc o adevărată dramă a sărăciei.

Locuiau într-o casă construită, fără acte, pe un teren extravilan, efectiv în câmp. Nu aveau nici curent electric și învățau în condiții greu de imaginat la lumina lumânării. 

Acuze de abuz

Inspectorul Școlar General, Bogdan Suruciuc s-a implicat personal în caz și a pus problema achiziționării unor panouri electrice, fiindcă un eventual branșament la rețea era greu realizabil având în vedere că aceea casă era construită în extravilan, fără actele necesare. La scurt timp,însă, fetele au fost luate în grija statului.

Motivele sunt dramatice. Pe lângă sărăcia lucie în care trăiau, fetele este posibil să fi fost abuzate fizic și sexual. Cel puțin asta arată o sesizare anonimă către DGASPC.

„Am avut un mail de la o persoană care a sesizat o posibilă situație de abuz. Colegii de la complex s-au dus pe teren, la o primă evaluare și-au dat seama că copiii trebuie luați de acolo pentru a fi evaluați mai bine. Urmează evaluarea, consilierea, raportul, să vedem la ce concluzie ajungem. Am vrut să luăm și mama pe programul de violență domestică, dar mama a refuzat să vină. Am înțeles că erau și situații de violență domestică atât asupra mamei cât și a copiilor. Acum să vedem dacă suspiciunea de abuz sexual se confirmă”, precizează Alexandru Colbu, director executiv al DGASPC. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite