Cum a reuşit să rateze curba un vatman din Botoşani. Bărbatul naviga pe telefonul mobil, iar tramvaiul a deraiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tramvai deraiat de-a curmezişul drumului, la Botoşani FOTO botosaninews.ro
Tramvai deraiat de-a curmezişul drumului, la Botoşani FOTO botosaninews.ro

Locuitorii municipiului Botoşani solicită retragerea urgentă din circulaţie a tramvaielor, cel mai important mijloc de transport în comun din oraş. Solicitarea vine după ce, în ultimele 10 zile, tramvaiele au deraiat de trei ori şi au fost la un pas de a provoca accidente rutiere. Pe lângă calea de rulare distrusă, la ultimul incident de acest gen vatmanul stătea pe telefon şi a ratat o curbă.

O mare parte a locuitorilor municipiului Botoşani, mai ales pe reţelele sociale, solicită autorităţilor locale retragerea din funcţiune a tramvaielor. Acesta este cel mai folosit mijloc în comun din oraş, mai ales de pensionari şi elevi, dar în ultimii ani a devenit un adevărat pericol public.

Numai în ultimele 10 zile, tramvaiele au deraiat de trei ori existând riscul unor accidente rutiere, mai ales că autoturismele circulă pe lângă sau chiar pe calea de rulare, pe cea mai circulată arteră a municipilui, Calea Naţională. Reprezentanţii Eltrans, societatea cu capital de stat care administrează transportul în comun local, sunt dispuşi să retragă tramvaiele, până la modernizarea căii de rulare, pentru evitarea unei tragedii.

Tramvaie pericol public

Cea mai mare problemă a transportului public local o reprezintă vechimea tramvaielor dar şi starea îngrozitoare a căii de rulare. Pe scurt, şinele pe care merg tramvaiele, vechi de aproape 30 de ani, sunt efectiv distruse. Din loc în loc sunt sudate sau efectiv îmbinate cu improvizaţii, provocând uneori pagube şoferilor neatenţi care trec cu anvelopele peste îmbinări sau zonele afectate. Tramvaiele sunt adevărate pise de muzeu, fabricate în anii 80 în Germania. Tocmai de aceea, tramvaiele sar de pe şine în repetate rânduri. Dacă acum 4-5 ani erau incidente izolate, acum deraierile se ţin lanţ. În ultimele 10 zile, tramvaiul a deraiat de două ori pe Calea Naţională, cea mai circulată arteră a oraşului, la oră de vârf, şi odată pe strada Primăverii, pe cea de-a doua linie.

”Într-o zi o să se întâmple un dezastru, cu tramvaiele. Şi ca la noi, numai atunci se vor lua măsuri”, spune un botoşănean revoltat, pe reţelele sociale. Incidentele de acest gen i-au determinat pe şefii de la Eltrans, să se gândească la retragerea tramvaielor şi înlocuirea lor cu autobuze. ”Noi am propus achiziţionarea de 6 autobuze pentru a acoperi cele două trasee ale tramvaielor. Le luăm în leasing”, spune Victor Ivănescu, director Eltrans. Deocamdată însă nu s-a luat nicio măsură, iar tramvaiele continuă să deraieze.

Vatman cu ochii în telefon

Pe lângă deraierea provocată de calea de rulare, într-un caz a fost vorba şi de eroare umană. Un vatman a ratat o curbă şi a sărit cu tramvaiul de pe şină. Acesta era cu ochii în telefon. Există un proiect de 34 de milioane de euro pentru înlocuirea căii de rulare dar şi a tramvaielor. Prin acest proiect ar urma să fie achiziţionate tramvaie moderne. În prezent proiectul trenează şi se împiedică de birocraţie. Şefii de la Eltrans spun că şinele sunt vechi şi în timpul verii sunt probleme din cauza căldurii. Cu alte cuvinte se aşteaptă la noi incidente. ”Infrastructura în cazul tramvaielor este o mare problemă. Mai ales în perioadele de caniculă”, precizează Victor Ivănescu. În mediul online au apărut şi bancuri cu tramvaiele din Botoşani. De exemplu gluma preferată a internauţilor spune că Botoşaniul este singurul oraş din ţară unde tramvaiele fac drifturi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

O importantă fabrică din Bucureşti va fi redeschisă

Brăila va avea 10 tramvaie noi. Cât costă şi când vor fi puse în funcţiune

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite